Sposób dziadka cukiernika na idealnie gładką, błyszczącą polewę. Nie ma szans, aby się zwarzyła

g.pl 1 miesiąc temu
Czekolada to składnik wielu deserów. Można przygotować z niej krem, polewę, nadzienie czy czekoladowe fondue. Ale jak rozpuścić czekoladę, żeby była idealnie gładka, a zarazem się nie przypaliła? Wbrew pozorom to nie takie trudne - wystarczy tylko znać kilka sprawdzonych metod. jeżeli również chcesz wiedzieć, jak rozpuścić czekoladę to koniecznie przeczytaj nasz artykuł!
Najbardziej klasyczna, a zarazem najbezpieczniejsza metoda rozpuszczania czekolady to kąpiel wodna. Jak ją zrobić? Czy będą potrzebne jakieś akcesoria? Sprawdź nasz przepis krok po kroku, a dowiesz się wszystkiego.


REKLAMA


Zobacz wideo Zaskocz domowników. Zrób domową nutellę!


Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Sposób dziadka
Na początku do garnka wlej trochę wody (ok. 3–4 cm wysokości) i zagotuj. Następnie na wierzch garnka postaw metalową lub szklaną miskę, w taki sposób, aby nie dotykała wody. Połam czekoladę na kawałki i wrzuć do miski. Rozpuszczaj czekoladę, mieszając ją co jakiś czas. Czynność wykonuj do chwili, aż masa będzie idealnie gładka.
Czekolada w kąpieli wodnej rozpuszcza się powoli, ale jest to zaleta tej metody. Dzięki temu nie musisz obawiać się, iż dojdzie do przypalenia lub zwarzenia. Metoda ta świetnie sprawdza się, gdy przygotowujesz czekoladę na polewę czy do ciasta.


Jak rozpuścić czekoladę w mikrofali?
Nie masz czasu w rozpuszczanie czekolady w kąpieli wodnej? Możesz spokojnie użyć mikrofalówki. To najszybszy sposób, ale wymaga ostrożności, bo łatwo można przegrzać czekoladę, dzięki czemu straci ona swoje adekwatności.
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski żaroodpornej. Naczynie umieszczamy w mikrofali. Ustawiamy moc na około 500-600 W i podgrzewamy czekoladę przez 20-30 sekund. Po wyjęciu czekolady z mikrofali dokładnie ją mieszamy. Podgrzewanie powtarzamy do chwili, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pamiętaj jednak, iż jeżeli pospieszysz się lub ustawisz zbyt wysoką moc lub za długi czas, czekolada może się przypalić. Dlatego zawsze rozpuszczaj czekoladę w mikrofali powoli i dokładnie mieszaj pomiędzy cyklami.


Warto wiedzieć także jak rozpuścić białą czekoladę. Z uwagi na swój skład - zawiera ona więcej tłuszczu kakaowego i mniej samego kakao w stosunku do mlecznej czy gorzkiej czekolady, biała czekolada łatwiej się rozwarstwia i przypala. W tym przypadku najlepiej jest korzystać zatem z kąpieli wodnej.
Pamiętaj jednak, aby podczas rozpuszczania białej czekolady nie doprowadzać do wrzenia wody i mieszać czekoladę przez cały czas. Dodatkowo, nie wolno przykrywać naczynia. Para może się skroplić i spowodować, iż czekolada się zwarzy.


Jak rozpuścić czekoladę na polewę? Tak uzyskasz idealną konsystencję
jeżeli chcesz przygotować polewę do ciasta lub babeczek, zadbaj o to, by czekolada była nie tylko płynna, ale też łatwa do rozprowadzenia. Aby to osiągnąć, możesz dodać do niej 1-2 łyżki mleka lub masła, albo odrobinę śmietanki 30%. Dzięki temu uzyskasz polewę, która będzie błyszcząca i łatwa do rozsmarowania, a po zastygnięciu przez cały czas miękka i wyśmienita w smaku.
Jak zatem widzicie wybór metody do rozpuszczenia czekolady, zależy od czasu, jakim dysponujemy. Czekolada w kąpieli wodnej to jednak według nas najlepsza metoda, która pozwoli wam zachować smak i aromat. jeżeli jednak się spieszysz, mikrofalówka też dobrze poradzi sobie z rozpuszczeniem czekolady, ale metoda ta wymaga więcej ostrożności. Niezależnie od wybranego sposobu, pamiętaj o kilku zasadach: nie przegrzewaj czekolady, nie dodawaj wody i używaj suchego sprzętu.


Zobacz też: Mój przecier pomidorowy na zimę zaskakuje głębią smaku. Jak go zrobić?
Idź do oryginalnego materiału