Spiżarnia Warmińska w Tomaszkowie – czy można nazwać lepiej targ lokalnych produktów?

szalonewalizki.pl 2 tygodni temu

Odkryj Smaki Warmii w Spiżarni Warmińskiej w Tomaszkowie!

Spiżarnia Warmińska w Tomaszkowie to zaczynając od nazwy – miejsce, do którego aż chce się przyjechać. jeżeli jesteście na Warmii, przejeżdżacie w okolicy to wpadnijcie w sobotnie przedpołudnie do tego miejsca, które znajduje się w pięknej, klimatyzowanej hali, na obrzeżach Olsztyna, a link prowadzący do lokalizacji zostawiamy Wam TUTAJ.

Wyobraź sobie miejsce, gdzie każdy kęs i każdy łyk przenosi Cię w serce Warmii – regionu pełnego tradycji, smaków i wyjątkowych produktów. To właśnie Spiżarnia Warmińska w Tomaszkowie, lokalny targ, który powstał z miłości do regionalnych skarbów. I którego jesteśmy autentycznymi fanami. Z zewnątrz może wygląda niepozornie, ale przecież najważniejsze jest to co w środku.

A tam czeka bogactwo smaków: świeżo wypiekany chleb, wędzone sery, aromatyczne wędliny i miody prosto z warmińskich pasiek oraz ryby z okolicznych rzek i jezior. Każdy produkt jest starannie przygotowany przez lokalnych producentów, którzy wkładają w swoją pracę całe serce.

Wizyta w Spiżarni Warmińskiej to nie tylko kulinarna uczta – to także podróż po Warmii, pełna spotkań z ludźmi, którzy z pasją opowiadają o swoich wyrobach. Możesz spróbować specjałów, porozmawiać z wytwórcami i dowiedzieć się więcej o tradycyjnych metodach produkcji.

Lokalna Grupa Działania „Południowa Warmia” prowadząca Targowisko Dobre bo Nasze w hali Spiżarni Warmińskiej należy do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury powstałej z inicjatywy Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Do sieci należą tylko wybrane gospodarstwa, producenci, zakłady przetwórstwa żywności, restauracje, a także stowarzyszenia i instytucje, podkreślające swoje powiązania z regionem. Muszą oni spełniać kryteria produktów i potraw uznanych za żywność lokalnego pochodzenia określone przez sieć Dziedzictwa.

Jednak niezmiennie ideą jej istnienia jest rozwój i promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej, regionalnej, ekologicznej opartej na surowcach tego regionu.

Sieć pielęgnuje rozwój krótkich łańcuchów dostaw żywności, dbałość o ochronę tradycji kulinarnych Warmii, Mazur i Powiśla. Jak również edukację zarówno członków Sieci, ale też konsumentów i turystów.

Historia powstania Spiżarni Warmińskiej czyli Targowiska Dobre bo Nasze

Nie od dziś Warmia słynie z dobrej jakości jedzenia i co najważniejsze dobrej jakości produktów. To region, gdzie dba się o tzw. krótki łańcuch dostaw. By to co jemy na co dzień nie pochodziło z dalekich krajów, a od dostawców z okolicy. Ważne jest jednak w takim przypadku miejsce, gdzie mogą się spotkać wytwórcy i rzemieślnicy i sprzedać to co produkują. Takim właśnie miejscem jest Spiżarnia Warmińska w Tomaszkowie.

Powstała z potrzeby połączenia ludzi szukających dobrych, jakościowych lokalnych produktów z ludźmi, którzy zajmują się ich produkcją. W chwili otwarcia w czerwcu 2023 roku było zaledwie 7 stoisk, adekwatnie kramików, które były rozlokowane pod ścianą, a hala świeciła jeszcze pustkami.

Dziś to już 47 stoisk z czego, aż 12 z nich to członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur. w tej chwili bardzo często panują tu kolejki pomiędzy, którymi trudno się czasem przecisnąć.

Sama Sieć Dziedzictwa liczy 53 członków, których możecie zobaczyć na tej stronie internetowej.

O tym czym zajmuje się sieć możecie poczytać TUTAJ.

Kiedy i jak działa Spiżarnia Warmińska w Tomaszkowie

Spiżarnia jest otwarta w każdą sobotę (niezależnie od pory roku), w godzinach od 7.00 do 13.00.

Ważne

Jeśli chcesz się wybrać do Spiżarni Warmińskiej nie czekaj z tym do chwili zamknięcia. W okolicach południa większość produktów jest już wyprzedana, a największe tłumy są chwilę po otwarciu, po godzinie 7.00.

Po co warto jechać do Spiżarni Warmińskiej w Tomaszkowie?

Na targowisko w Tomaszkowie warto przede wszystkim pojechać, by poznać produkty członków sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmii i Mazur, którzy mają na targu stałe miejsca oznaczane tabliczkami z logo sieci:

  • Turbo jaja z wolnego wybiegu Symonowicz Tomasz
  • Tradycyjna Wędzarnia Warmińska Jarosław Parol
  • Zakład Wędliniarski Flis – Pol
  • Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Olecku
  • Dzika Wędzarnia – Patryk Paszkiewicz
  • POLKA Warmia Sp. z o.o.
  • Zagroda Edukacyjna Warmińska Pszczoła
  • Gospodarstwo Ogrodnicze Joanna i Sebastian Walkiewicz
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego Gołogóra
  • „Qraś” Wędliny Catering
  • Gospodarstwo Rolne Nad Arem Izabela Ciesielska
  • LGD „Południowa Warmia”

Piękne w Spiżarni Warmińsko jest to, iż ona nigdy nie jest taka sama. Każdej soboty można spotkać innych producentów, a ich obecność reguluje kalendarz rolniczy warzyw i owoców. A także normalna sezonowość, która dla osób znających wieś i jej specyfikę nie jest niczym nowym. Pod koniec lata, czyli w chwili, gdy piszemy tekst, można tu znaleźć m.in. lokalne warzywa dyniowate, które jesienią zastąpią najlepsze lokalne owoce miękkie i twarde (na to też czekamy ).

My trafiliśmy na świeże orzechy laskowe od dr Bogumiła Markuszewskiego z Lubawy w dwóch odmianach, które o tej porze roku smakują najlepiej. Są bowiem soczyste, aromatyczne i w niczym nie przypominają tych wysuszonych wiórków, które możemy znaleźć jesienią i zimą na półkach sklepowych. A te świeżo zerwane w piątek jadą do Spiżarni w sobotę.

W Tomaszkowie można znaleźć też lokalne rękodzieło z Warmii. Rozejrzycie się za produktami z lawendy, naturalnymi mydłami. ceramiką.

Producenci w Spiżarni Warmińskiej w Tomaszkowie

Jak wspomnieliśmy, targ w Tomaszkowie zmienia się wraz z porami roku i rolniczym kalendarzem. Spotkać tu można nie tylko rolników i producentów rolnych, ale i koła gospodyń wiejskich. Najłatwiej będzie wymienić tych, którzy bywają najczęściej i są prawie zawsze.

Gospodarstwo dr Bogumiła Markuszewskiego

Znany jest z tego co sami lubimy czyli orzechów laskowych i włoskich, ale zajmuje się też mniej znanymi odmianami owoców jak grusza azjatycka, dereń jadalny, jagoda kamczacka, kasztan jadalny (sezonowo również rokitnik)

Ma swoją szkółkę drzew i krzewów i jak przystało na naukowca z UWM w Olsztynie, uczy jak je sadzić, szczepić, okulizować i pielęgnować.

Bio-nest – producent olejów i ekologicznej mąki

To rodzinna firma założona przez Belgów – Astrid i Thibaut , którzy pokochali Warmię i Mazury. Można u nich znaleźć zimnotłoczone oleje i ekologiczne mąki.

Co ważne prowadzą również sklep online.

Zagroda Warmińska Pszczoła

Warmińska Pszczoła to oczywiście stoisko z miodami i pszczelimi produktami, po które przyjeżdża wiele osób.

Natomiast to przede wszystkim zagroda edukacyjna zlokalizowana w Purdzie, którą założyli Kasia i Andrzej Maziec. Zakochani w warmińskich pejzażach rzucili korpo i zajęli się tym co sprawia im przyjemność. Dziś mają profesjonalną pasiekę z 200 ulami i uczą jak wygląda świat pszczół,

Kisz Me Now

Właściciel Kisz Me Now to pasjonat kiszonych warzyw i owoców. Korzysta ze starych metod fermentacji znanych od wieków w Europie Środkowo-Wschodniej. Lubi też eksperymenty, dlatego szuka inspiracji inspiracji na świecie, w tym znanej z kiszonek Azji. Uczy zasad fermentacji oraz prozdrowotnych efektów kiszonych produktów.

Dzika Wędzarnia

Specjalizuje się w w wysokiej jakości wędlinach z dziczyzny. Znajdziecie u niego długo dojrzewające kiełbasy z jelenia z pistacją czy czarną truflą. Są wyśmienite.

Jest tradycyjna kiełbasa z dzika, smalec z dzika czy szynki z jelenia. jeżeli lubicie dziczyznę to Dzika Wędzarnia powinna być na Waszej liście.

Flis-Pol

Tego miejsca nie trzeba specjalnie rekomendować, bo bywalcy znają Jarka Flisa i jego wyroby od lat. Używa do ich peklowania sól, przyprawy i pieczołowicie przygotowuje przed wędzeniem (drewnem olchowym i bukowym) i dojrzewaniem.

Osobiście polecamy kiełbasę miłomłyńską, która ma niepowtarzalny smak, kabanosy i polędwice.

WłasnoroBIOne

Prowadzą gospodarstwo ekologiczne i są pasjonatami rolnictwa naturalnego. Są producentami eko pszenic i bio warzyw. Takich, które do wzrostu potrzebują wody, słońca i natury. Pola uprawiają w sposób tradycyjny, pieląc a nie stosując chemikalia do pozbycia się chwastów. Oczywiście to wymaga większego nakładu pracy, ale czego nie robi się dla zdrowia.

Produkują w ten sposób również pomidory, ogórki, marchew, buraki, kapustę i wiele warzyw dyniowatych. Można u nich spotkać również stare, poszukiwane odmiany jabłek jak kosztele i śliwek, ale też popularne klapsy, węgierki czy orzechy ze starego sadu.

Turborolnik Tomek

Tomek jest człowiekiem oddanym sercem temu co robi. Pasjonat rolnictwa eko i… swoich kurek. W Spiżarni Warmińskiej można znaleźć jego swojskie jaja z Warmii, z pięknie położonego gospodarstwa, gdzie kurki są karmione paszą jego autorstwa bez żadnych chemicznych dodatków. OSOBIŚCIE REKOMENDUJEMY, BO UŻYWAMY OD LAT I TO JEST TO TOP JAKOŚĆ.

U Tomka można również kupić młode ziemniaki, które są świetne w smaku.

Parol – Ryby z Kaborna

Kto czyta nasze teksty, ten wie, iż nie raz odwiedzaliśmy gospodarstwo Jarka Parola w Kabornie, który jest ekspertem w hodowli ryb i ich wędzeniu. W zasadzie dochodzimy do wniosku, iż Spiżarnia Warmińska to zbiorowisko takich pasjonatów, którzy swoją drogę życia wybrali dawno temu.

Ryby u Jarka są hodowane w krystalicznie czystej, zimnej wodzie, której źródła były znane i używane już w XVII wieku. A oprócz ryb świeżych i wędzonych można u niego kupić jego autorskie ceviche czy paprykarz. Ten ostatni smakiem bije to co pamiętamy z dzieciństwa.

Dzika Czekolada

Właściciel Dzikiej Czekolady to czekoladowo-chałwowy czarodziej. Jego pasja zaczęła się w kuchni babci, w Turcji pokochał pistacje, a we Lwowie poznał czekoladową manufakturę. Własną manufakturę założył w Nowinach koło Szczytna. W soboty dzieli się swoimi produktami w Tomaszkowie.

A oprócz czekolady i wypieków to pyszne kremy pistacjowe.

Fanom słodkości polecamy również poszukać w Spiżarni – stoisk Słodkiej Chwili i LuLu. Obydwie firmy specjalizują się w cukiernictwie opartym na naturalnych produktach i również takich dodatkach.

Spiżarnia Warmińska w Tomaszkowie na Warmii w obiektywie – kilka zdjęć z tego miejsca

Spiżarnia Warmińska to naprawdę wyjątkowe miejsce, które o każdej porze roku i jest inne i dlatego tak lubimy tu wracać.

W każdą sobotę w Spiżarni można spotkać również Tomasza Piłata z Lokalnej Grupy Działania „Południowa Warmia”, pięknie ubranego w typowy warmiński strój, który jeżeli trzeba wyjaśni Wam niuanse działania tego miejsca. A my skorzystaliśmy z okazji, żeby uwiecznić chwilę i zrobić sobie pamiątkowe foto z Mikołajem z bloga Życie w Podróży, który odwiedził z nami jeden z ulubionych warmińskich ryneczków.

I którego tekst poświęcony sieci Dziedzictwa możecie również przeczytać na jego blogu:

Jak również Celiny Lisek z Cel w Podróży:

Jeśli szukacie ciekawych miejsc i ciekawostek o kuchni Warmii i Mazur to zerknijcie również do tych tekstów:

  • Niedzielny Targ Śniadaniowy w Olsztynie
  • Sękacz z Puszczy – jak się robi słynne ciasto na ogniu w Żytkiejmach
  • Prawdziwe smaki Mazur – czy wyróżnia się mazurska kuchnia

Kuchnia Mazur Zachodnich – czego warto spróbować i jakie miejsca odwiedzić

Tekst powstał w ramach współpracy z Samorządem Województwa Warmińsko-Mazurskiego i został sfinansowany z jego środków.

Co nie oznacza, iż opinie w nim zawarte wynikają jedynie z naszych spostrzeżeń i wieloletnich, dobrych doświadczeń.

Idź do oryginalnego materiału