Specjaliści nie mają już wątpliwości. Banany w tym kolorze są najzdrowsze

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Banan- Pyszności; źródło: Canva


Banany dla jednych zielone – twardsze, nie za słodkie – stanowią idealny wybór, kolejni chętniej sięgają po słodsze żółte okazy. Wobec owoców z ciemną skórką wiele osób podchodzi z dystansem, obawiając się, iż brązowe czy czarne plamy mogą świadczyć o zepsuciu banana. Bez obaw. Okazuje się, iż im bardziej dojrzały owoc, tym więcej dobra w nim tkwi.

W 100 gramach mają 90 kalorii, czyli należą do grupy najbardziej kalorycznych owoców. Są jednak syte i mają uniwersalne zastosowanie w kuchni – mogą stanowić bazę do wypieków, musów, deserów, są świetnym składnikiem owsianki oraz doskonałym zagęstnikiem koktajli. Po banany warto sięgać, pytanie jednak – po które? Zielone, żółte, brązowe? A może te całkiem przejrzałe, najsłodsze? Zobaczcie poniżej, jakimi adekwatnościami charakteryzują się banany według stopnia dojrzałości.

Zielony, żółty czy brązowy. Które banan jest najlepszy?

Zielone banany (1,2,3) zawierają więcej skrobi opornej, która jest trawiona powoli, co pomaga utrzymać uczucie sytości na dłużej i zapobiega skokom cukru we krwi (mają niższy indeks glikemiczny niż dojrzałe i mocno dojrzałe banany, dzięki czemu są lepszym wyborem dla osób, które chorują na cukrzycę lub insulinooporność). Ponadto, zielone banany zawierają więcej witaminy C i błonnika niż te dojrzałe. Są twardsze i zdecydowanie mniej słodkie.

Banan- Pyszności; źródło: Canva

Brązowe banany (5,6) zwane również przejrzałymi, zawierają więcej antyoksydantów (dzięki temu mają adekwatności antynowotworowe) i błonnika niż zielone czy żółte. Ich skład jest zbliżony do zielonych bananów, ale z czasem dojrzewania zmieniają się ich adekwatności. Owoce kompletnie żółte i z czarnymi kropkami wydzielają substancję zwaną TNF (czynnik martwicy nowotworu), która jest w stanie zwalczyć złośliwe komórki. Dodatkowo, kilkukrotnie lepiej działają na układ odpornościowy.

Żółte banany (4) są bogatsze w cukier i mają mniej skrobi, co czyni je bardziej kalorycznymi i łatwiej przyswajalnymi dla organizmu. Są także bogate w witaminy i minerały, takie jak potas, magnez i witamina C. Natomiast te przejrzałe, mocno nakrapiane (7) mają w sobie więcej antyoksydantów. Zawierają za to mniej witaminy C, witaminy B1 czy kwasu foliowego. Po ich spożyciu szybciej podnosi się także poziom cukru we krwi.

Banany w tym kolorze są najzdrowsze

Tak więc wszystkie rodzaje bananów są zdrowe i mają wiele wartości odżywczych, choć różnią się one nieco w zależności od koloru skórki. Tak naprawdę idealny stopień dojrzałości bananów zależy od indywidualnych upodobań. Abstrahując jednak od kwestii gustu, badania dowodzą, iż im bardziej dojrzałe banany, tym efektywniejsze są w walce z rakiem. Dojrzałe banany, w porównaniu z tymi zielonymi, są osiem razy skuteczniejsze przy wzmacnianiu układu odpornościowego. Podkreślić jednak warto, iż powinny ich unikać osoby cierpiące na cukrzycę.

Gdy banan dojrzewa, skrobia staje się cukrami prostymi, dzięki czemu owoce są łatwiejsze do strawienia. Im bardziej dojrzałe są owoce, tym większe adekwatności przeciwutleniające wykazują – skomentowała dietetyczka Melanie Dsouza w rozmowie z portalem Thip Media.

Zobacz także, jak zrobić placki z kapusty:

Idź do oryginalnego materiału