Sos winegret. Przepis do sałatek
Porcja na około 50 ml
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
- 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 1/2 łyżeczki miodu.
Jak zrobić sos winegret?
Przygotowanie:
- Do czystego słoiczka należy wlać wszystkie składniki.
- Całość należy dokładnie zakręcić i wstrząsnąć energicznymi ruchami, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.
- Sos winegret jest gotowy, gdy powstaje jednolita emulsja.
Jak zrobić gęsty sos winegret?
Według uznania do sosu winegret można dodać łyżeczkę musztardy, która go zagęści. Ponadto do sosu można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także posiekane drobno zioła. Wśród nich sprawdzi się świeża natka pietruszki, koperek, listki bazylii, a także drobno pokrojona kolendra. Do sosu winegret można także użyć suszonych ziół np.: tymianku, rozmarynu lub oregano. Sos winegret może mieć jeszcze bardziej orzeźwiający smak, gdy doprawi się go listkami świeżej mięty.
Zobacz także: Kremowy sos serowy. Przepis na sos z wyrazistym serem. Przyda się do domowych frytek i makaronu
Sałatki z sosem winegret
Do rodzinnego obiadu warto zrobić surówkę ze świeżych warzyw. Jesienią i zimą zachęcamy do zrobienia surówki z pora i marchewki. Smaku dodaje użycie wyrazistej musztardy. Kolejną sałatką, w której można się rozsmakować niemal przez cały rok, jest carpaccio z buraka. A w okresie zachęcamy do przygotowania sałatki ze szparagami. Winegret będzie znakomicie podkreślał słony smak fety.
Czytaj także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: