Sos winegret do sałatek. Przepis na prosty dodatek, który nadaje wyjątkowy smak. najważniejsze są trzy składniki

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 123rf.com/fahrwasser


Miłośnicy gotowania i wyraziście doprawionych sałatek z pewnością znają sos winegret. Najprostszy sos łączy w sobie smak kwaśny, słodki i słony. Smakosze chętnie stosują winegret do zielonych sałat, surówek, owoców morza i wędlin. Podpowiadamy, jak zrobić prosty sos winegret.

Sos winegret. Przepis do sałatek

Porcja na około 50 ml
Czas przygotowania: 5 minut

Składniki:

  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1/2 łyżeczki miodu.

Jak zrobić sos winegret?

Przygotowanie:

  1. Do czystego słoiczka należy wlać wszystkie składniki.
  2. Całość należy dokładnie zakręcić i wstrząsnąć energicznymi ruchami, aż do połączenia się składników na jednolitą masę.
  3. Sos winegret jest gotowy, gdy powstaje jednolita emulsja.
quiz Czy wiesz jak używać ziół w kuchni? [QUIZ]

Jak zrobić gęsty sos winegret?

Według uznania do sosu winegret można dodać łyżeczkę musztardy, która go zagęści. Ponadto do sosu można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także posiekane drobno zioła. Wśród nich sprawdzi się świeża natka pietruszki, koperek, listki bazylii, a także drobno pokrojona kolendra. Do sosu winegret można także użyć suszonych ziół np.: tymianku, rozmarynu lub oregano. Sos winegret może mieć jeszcze bardziej orzeźwiający smak, gdy doprawi się go listkami świeżej mięty.

Zobacz także: Kremowy sos serowy. Przepis na sos z wyrazistym serem. Przyda się do domowych frytek i makaronu

Sałatki z sosem winegret

Do rodzinnego obiadu warto zrobić surówkę ze świeżych warzyw. Jesienią i zimą zachęcamy do zrobienia surówki z pora i marchewki. Smaku dodaje użycie wyrazistej musztardy. Kolejną sałatką, w której można się rozsmakować niemal przez cały rok, jest carpaccio z buraka. A w okresie zachęcamy do przygotowania sałatki ze szparagami. Winegret będzie znakomicie podkreślał słony smak fety.

Czytaj także: Ostry sos chrzanowy do mięsa. Przepis na tradycyjne zastosowanie chrzanu. Zobacz naszą wielkanocną propozycję

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału