Sosu winegret używam do sałatek, owoców morza i mięs. Przepis jest bardzo prosty i wystarczy kilka składników. Zobacz jak gwałtownie wykonać domowy sos winegret do sałatki. Podaję przepis na sos klasyczny, miodowy oraz z musztardą.
Sos winegret to klasyka kuchni francuskiej. Słowo vinaigrette (wymawiamy winegret) oznacza ocet. Wykonujemy go na bazie 3 części oliwy z oliwek, 1 części octu oraz przypraw (sól i pieprz). Ocet możemy oczywiście zastąpić sokiem z cytryny, z czego na co dzień korzystam. Poniżej przedstawiam 3 rodzaje sosu winegret. Każdy może wybrać taki smak, jaki najbardziej odpowiada. Poniższe składniki powiększ proporcjonalnie w zależności od tego, ile potrzebujesz sosu.
Sos winegret zawiera około 350 kcal w 100 g.
1. Sos winegret klasyczny.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu spirytusowego 10%)
- po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Sposób wykonania.
Do niedużego naczynia (szklanka, salaterka) wlewam sok z cytryny. Oprószam solą, świeżo zmielonym pieprzem czarnym i mieszam łyżką. Następnie dodaję oliwę z oliwek. Kolejność jest ważna, aby przyprawy się poprawnie rozpuściły. Mieszam do połączenia się składników. Otrzymuję przeźroczysty sos winegret w klasycznej postaci. Najczęściej podwajam lub potrajam ilość składników do polania: sałatki, owoców morza lub mięs.
Tuż przed polaniem potrawy, mieszam łyżką, aby oliwa i sok nie były rozwarstwione. Możesz także wykonać sos winegret w małym słoiku i wszystkie składniki po zakręceniu potrząsnąć energicznie.
2. Sos winegret z miodem.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny (lub octu spirytusowego 10%)
- 1 płaska łyżeczka miodu
- po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Sposób wykonania.
Miód najlepiej aby był w postaci płynnej. Skrystalizowany miód (każdy prawdziwy miód ulega krystalizacji) jest trudny do rozpuszczenia w oliwie i soku z cytryny (lub octu). Dlatego jeżeli masz skrystalizowany miód, to podgrzej go w kąpieli wodnej. Pamiętaj jednak, iż miód traci cenne enzymy powyżej temperatury 40 stopni C.
Na załączonym obrazku mój sos winegret jest zrobiony na bazie skrystalizowanego miodu bez rozpuszczania w kąpieli wodnej. Możesz tak jak ja dla zachowania zdrowotnych adekwatności produktu pszczelego, intenstywnie mieszać miód, aby się rozpuścił. Zdecydowanie łatwiej i szybciej jest stworzyć sos winegret z rozpuszczonym miodem.
Sprawa miodu opisana, więc zabieram się do wykonania sosu. W tym celu do niedużego naczynia (szklanka, salaterka) wlewam sok z cytryny, oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość mieszam. Dzięki temu przyprawy łatwiej się rozpuszczą. Następnie wlewam oliwę z oliwek i dodaję miód. Całość mieszam do momentu, aż uzyskam jednolitą konsystencję. Przed polaniem potrawy, zamieszaj sos łyżką, aby nie rozwarstwiła się oliwa od soku.
Sos jest przeźroczysty. Bardzo lubię go w sałatkach. UWAGA. Zanim dodasz go do potrawy, tuż przed polaniem wymieszaj go łyżką. Dzięki temu równomiernie rozprowadzisz słodycz miodu, który jako cięższy opada na dno naczynia. Raz mi się zdarzyło, iż po zrobieniu i odstawieniu sosu, zaczęłam przygotowywać sałatkę. Nie wymieszałam sosu i 1 porcja sałatki miała kwaskowaty smak, a druga słodki.
Sos winegret z dodatkiem miodu jest moją ulubioną wersją i najczęściej używam. Na zdjęciu powyżej dodałam sos winegret do sałatki firmowej. Gorąco polecam ten przepis!
3. Sos winegret z musztardą i miodem.
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny (lub octu spirytusowego 10%)
- 1 łyżeczka musztardy
- płaska łyżeczka miodu
- po szczypcie soli i świeżo zmielonego pieprzu czarnego
Sposób wykonania.
Kwestię miodu wyjaśniłam powyżej. Do naczynia umieszczam musztardę oraz miód i oprószam przyprawami. Mieszam ze sobą dla lepszego połączenia. Następnie wlewam oliwę z oliwek oraz sok z cytryny (ewentualnie ocet). Całość mieszam do czasu, aż otrzymam jednolitą konsystencję. W tej wersji sos winegret ma brązową, nieprzeźroczystą barwę. Musztarda nadaje lekko ostrego smaku i doskonale podkreśla smaki jajek lub ostrych warzyw takich jak cebula lub rzodkiewka.
Wskazówki.
- W podanych 3 najczęściej spotykanych formach sosu winegret podałam różne kombinacje smakowe. Oryginalny sos to 3 części oliwy oraz 1 część octu (soku z cytryny). Nic jednak nie stai na przeszkodzie, aby samodzielnie zmienić proporcje. Otrzymamy wówczas gęstszy lub rzadszy sos, który może nam lepiej pasować do przygotowanej potrawy.
- Do sosu używam dobrej (nie gorzkiej) jakości oliwy z oliwek i świeżo wyciśniętego soku z cytryny lub limonki. Z braku oliwy możesz zastąpić ją olejem roślinnym. Możesz także wymieszać oliwę z olejem.
- Zamiast octu spirytusowego 10% możesz także użyć octu winnego np domowego octu jabłkowego. Zamiast świeżo zmielonego pieprzu czarnego, możesz oczywiście użyć pieprzu kolorowego. Polecam także eksperymenty z innymi przyprawami i ziołami: czerwona papryka, kolendra, czosnek.
- Oliwa lub olej nie łączy się z octem lub sokiem z cytryny. Dlatego tuż przed polaniem potrawy, koniecznie wymieszaj składniki sosu winegret.