Sos wielkanocny

kardamonowy.pl 6 lat temu

Sos zrobiłam parę dobrych dni temu, ale jakoś nie miałam weny do publikacji (tak, przez cały czas mam fazę „niechcemisię”, nie bijcie). Jedliśmy go razem z gotowanym schabem, pasował idealnie. Myślę, iż spokojnie można go zrobić z innymi dodatkami. Kombinujcie. Ja będę.



Składniki:
5 jajek
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 czubata łyżka majonezu
1 łyżeczka świeżo startego chrzanu
mały pęczek szczypiorku
sól
pieprz

Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą, zagotowujemy, gotujemy 8 minut, zalewamy je zimną wodą, odstawiamy. Po ostygnięciu obieramy je i kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy jogurt, chrzan i majonez. Dodajemy do tego jajka i poszatkowany szczypiorek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy, wkładamy do lodówki.

Podobne przepisy:
Sos tatarski z kaparami
Sos polski
Sos tatarski
Ziołowy sos z jajkami, chrzanem i ogórkami konserwowymi

Idź do oryginalnego materiału