Chociaż zdarza mi się korzystać z gotowych, o wiele smaczniejsze są te przygotowane samodzielnie.
Z podanej ilości otrzymałam sosu na 4 słoiki o objętości 1 l oraz 1 słoik 720 ml.
Podpiekanie papryki, cebuli i marchwi - 200 stopni Celsjusza, góra-dół, 40 minut.
Gotowanie sosu - 1,5h, na wolnym ogniu.
Pasteryzacja - od zimnego piekarnika do 120-130 stopni Celsjusza, góra-dół, 30 minut od momentu nagrzania piekarnika.
Składniki:
- 4 średniej wielkości cukinie (ok. 2-2,5kg)
- 7 dużych papryk czerwonych (ok. 1,5-2kg)
- 6 średnich cebul (ok. 1kg)
- 4 średnie marchewki (ok. 600-700g)
- ok. 2kg pomidorów (użyłam malinowych)
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1,5 łyżeczki ziół zamiast soli
Wykonanie:
- Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Połówki układamy obok siebie na dużej blasze od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Marchew obieramy, myjemy, kroimy na ćwiartki (cięcie w poprzek, potem wzdłuż). Cebulę obieramy, myjemy, rozcinany na pół. Oba warzywa układamy na drugiej dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Obie blachy wkładamy na środkowe ruszty rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, góra-dół, na 40 minut.
- Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Odstawiamy.
- Cukinie obieramy, jeżeli są lekko przerośnięte pozbawiamy gniazd nasiennych, przy mniejszych nie musimy tego robić.
- Obrane cukinie ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Startą przelewamy na sitko, odstawiamy do odsączenia.
- Upieczoną paprykę obieramy ze skórki.
- Wszystkie upieczone warzywa i pomidory mielimy na drobnych oczkach maszynki.
- Zmieloną masę umieszczamy w garnku (5l lub trochę większym - wygodniej mieszać).
- Do zmielonych warzyw dodajemy startą cukinię.
- Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy.
- Garnek umieszczamy na płycie grzewczej. Gotujemy 1,5h na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając (można również użyć garnka ciśnieniowego do gotowania zup lub multicookera o takim programie).
- Sos (jeszcze gorący) przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy.
- Słoiki ustawiamy na blaszce i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy 120-130 stopni Celsjusza, góra-dół. Słoiki pasteryzuje my przez 30 minut od momentu nagrzania się piekarnika do zadanej temperatury.
- Po wyjęciu słoików z piekarnika, jeszcze gorących, stawiamy do góry dnem i w tej pozycji mogą już stać do całkowitego wystudzenia.
Spodobał Ci się przepis?