Sos grzybowy to mój absolutny faworyt w kuchni – nieodłączny dodatek, który potrafi odmienić choćby najprostszy obiad. Uwielbiam przygotowywać sos grzybowy z leśnych grzybów, które samodzielnie zbieram podczas spacerów po lesie. Dzięki temu każdy sos nabiera niepowtarzalnego aromatu i głębi smaku.
Dzisiaj postanowiłam stworzyć wyjątkową wersję sosu grzybowego, wykorzystując pieprzniki – grzyby należące do tej samej rodziny co popularne kurki. Choć ich smak przypomina kurki, pieprzniki, zwane też pieprznikami trąbkowatymi, wyróżniają się intensywniejszą, lekko pieprzną nutą, która nadaje sosowi niebanalny charakter. Ten wyrazisty smak pieprzników sprawia, iż sos grzybowy idealnie komponuje się z wieloma potrawami – od mięs, przez makaron, aż po zapiekane pęczotto.
Każda łyżka tego sosu przenosi mnie wprost do lasu, gdzie natura obdarza nas najpiękniejszymi smakami. Sos grzybowy to nie tylko przysmak, ale także sposób na celebrowanie tradycji i bogactwa leśnych zbiorów. jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tej pysznej kompozycji, koniecznie dajcie szansę sosowi grzybowemu – gwarantuję, iż zachwyci Was swoim intensywnym smakiem i aromatem!
Sos grzybowy z pieprzników – poznaj tradycję i nowoczesne interpretacje ulubionego sosu
Pyszny sos grzybowy do obiadu. Kto zbiera grzyby, ten ma! Prawda? Dla mnie sos grzybowy to prawdziwa esencja jesieni, pełna aromatów leśnych grzybów, która odmienia każdy posiłek. Każdy, kto kiedykolwiek wrócił z wyprawy do lasu z koszem pełnym świeżych, dziko rosnących grzybów, wie, iż nic nie zastąpi smaku własnoręcznie zebranych darów natury.
Ten wyjątkowy sos grzybowy idealnie komponuje się z wieloma potrawami – od mięs, przez ziemniaki, aż po makaron. Jego intensywny, głęboki aromat i kremowa konsystencja sprawiają, iż każdy kęs to prawdziwa uczta dla podniebienia. W mojej kuchni sos grzybowy to nie tylko dodatek, ale najważniejszy element, który nadaje charakteru każdemu daniu.
Gdy wracam z leśnych ścieżek, w których natura hojnie obdarza nas swoimi skarbami, wiem, iż czeka mnie kulinarna podróż pełna tradycji i pasji. Sos grzybowy to doskonały sposób, by uczcić te chwile – od zbierania grzybów po wspólne posiłki z bliskimi. jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować tak przygotowanego sosu, gorąco polecam – to smak, który przeniesie Was prosto do serca leśnej magii!
Grzyby można zamrozić, więc ja cieszę się leśnymi grzybami choćby zimą!

Sos grzybowy
DrukujSkładniki:
250 g pieprzników, gotowanych i mrożonych
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 ml warzywnego bulionu
50 ml śmietany, 36% tł.
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżka natki pietruszki
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać masło w rondelku i zeszklić warzywa. Następnie dodać grzyby i smażyć przez 3 minuty.
- Następnie oprószyć cebulę, czosnek i grzyby mąką i smażyć jeszcze przez minutę.
- Wlać bulion, soję, śmietanę i doprawić sos solą i pieprzem. Gotować przez 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i zagotować. Podać sos np. z ziemniaczanym puree i pieczoną polędwicą wieprzową. Smacznego!