Przepis na sos grzybowy do makaronu
Liczba porcja: dla 2 osób
Czas przygotowania: ok. 15 minut
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 250 g boczniaków,
- pęczek natki pietruszki,
- 150 ml słodkiej śmietanki,
- pół cebuli,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka masła klarowanego lub 2 łyżki oleju rzepakowego.
- ser typu parmezan lub bursztyn do posypania,
- 250 g makaronu.
Jak przygotować sos grzybowy do makaronu?
Przygotowanie:
- Nastaw wodę na ugotowanie makaronu.
- Umyj i wysusz grzyby. Odetnij twarde łodyżki.
- Pokrój cebulę w kostkę i posiekaj natkę.
- Gdy woda się zagotuje wrzuć makaron.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
- Grzyby pokrój lub porwij na plasterki i wrzuć na patelnię.
- Gdy boczniaki się podsmażą wlej na patelnię 1 chochelkę wody z gotowanego makaronu.
- Dodaj śmietankę i wymieszaj. Chwilę pogotuj.
- Dopraw sos solą, pieprzem i wrzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Odcedź makaron i wymieszaj z sosem, najlepiej bezpośrednio na patelni.
- Podawaj danie ciepłe, posypane startym serem.
Obiad z makaronem
Danie z makaronem to pomysł na szybki i zwykle prosty do przygotowania obiad. Możemy podać kluski z sosem warzywnym lub mięsnym, a także przygotować sycącą zapiekankę.
Polecane przepisy na dania obiadowe z makaronem:
- makaron z kiełbasą i jajkami,
- makaron penne ze szpinakiem, fetą i pomidorkami,
- zapiekanka z makaronem i cukinią pod serową pierzynką,
- makaron w sosie z dynią,
- zapiekanka makaronowa z serem Mac and Cheese.
+13
Zobacz galerię
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: