Sos czosnkowy

ania-gotuje.pl 2 lat temu

Poznaj prosty przepis na domowy, FIT sos czosnkowy z jogurtem. Idealnie sprawdzi się do pizzy, placków czy sałatek. Sos czosnkowy wykonasz w kilka minut. Dowiedz się co dodać do sosu, aby był smaczny i aromatyczny.

Sos czosnkowy to jeden z najpopularniejszych sosów, które goszczą na naszych stołach. Jest bardzo prosty, szybki do zrobienia i przede wszystkim uniwersalny. Pasuje do wielu codziennych potraw. Całkowicie odmienia i wzbogaca ich smak oraz aromat. Nie wyobrażam sobie dań imprezowych bez sosu czosnkowego na stole. Podpowiem jakich użyć zamienników oraz nietypowych dodatków, aby otrzymać najlepszy, domowy sos czosnkowy. Zapraszam na sprawdzony przepis oraz propozycje podania sosu.

Sos czosnkowy – składniki:

Kaloryczność: 85 kcal w 100 g sosu.

  • od 1 do 3 średnich ząbków czosnku (ja daję 2 średnie ząbki)
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1/4 łyżeczki miodu (ewentualnie szczypta cukru)
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Wskazówki.

Sos czosnkowy może być

  • łagodny (1 ząbek czosnku)
  • umiarkowany (2 ząbki czosnku)
  • ostry (3 ząbki czosnku)

Ząbki czosnku mogą mieć różną wielkość oraz smak (kupne, z własnego ogródka). Polecam więc w trakcie robienia sosu, dodawać stopniowo rozdrobniony czosnek i próbować.

Z podanych proporcji otrzymasz 150 ml sosu, które w zupełności wystarczą na średnią pizzę. Zamiast samego jogurtu, możesz dać pół na pół z majonezem. Wówczas sos będzie gęstszy, ale też bardziej kaloryczny. Czasami jak nie mam jogurtu, to wykorzystuję też kwaśną śmietanę 18%.

Sposób wykonania sosu czosnkowego

Do przygotowania sosu czosnkowego potrzebne będą przede wszystkim: ostry nóż lub praska, miseczka.

Lubię sos o wyczuwalnym smaku czosnku, więc daję 2 średnie ząbki. jeżeli lubisz ostry smak, to daj 3 ząbki, a jeżeli łagodny to zaledwie 1 ząbek czosnku na każde 5 łyżek jogurtu.

Ząbki czosnku obieram z łupinek. Siekam drobno w kostkę i rozgniatam ostrzem noża. Możesz też rozdrobnić dzięki praski. Tak przygotowany czosnek wrzucam do miseczki. Dodaję jogurt naturalny, szczyptę soli oraz szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Dodaję także 1/4 łyżeczki miodu lub szczyptę cukru. Całość dokładnie mieszam łyżeczką i odstawiam do lodówki na minimum 10 minut, w celu przegryzienia się smaków.

Domowy sos czosnkowy w wersji podstawowej jest już gotowy. Polecam też sos miętowy do mięs.

Co jeszcze można dodać do sosu i z czym najlepiej smakuje?

Do podanych proporcji możesz dodać także pół łyżeczki soku z cytryny oraz posiekane zioła do wyboru: oregano, bazylię, koperek, natkę pietruszki lub szczypiorek. Dla przełamania ostrego smaku czosnku koniecznie dodaj 1/4 łyżeczki jasnego miodu. Polecam! Sosy w pizzerii bardzo często mają słodki smak. prawdopodobnie zawierają odrobinę cukru, który ja rekomenduję zastąpić zdrowszym miodem.

Koniecznie wypróbuj także:

Sos chrzanowo czosnkowy

Sos czosnkowy smakuje wybornie z :

  • frytkami
  • pieczonymi ziemniakami
  • plackami ziemniaczanymi
  • pizzą domową
  • zapiekankami
  • potrawami mięsnymi (do obiadu lub grilla)
  • lubię też pokrojone ogórki wymieszane z sosem.

Ostastnio podałam sos czosnkowy do :
langoszy z piekarnika
langoszy z ziemniakami

Życzę smacznego!

Idź do oryginalnego materiału