Sos chrzanowy

kardamonowy.pl 1 rok temu

Ostatnio wspominałam Wam o imprezie z pulled porkiem, który wylądował w bułkach i tortillach. Chyba przy okazji surówki z czerwonej kapusty z sosem farmerskim, która to uzupełniła wszystko w punkt. A jak szarpana wieprzowina i surówka z kapusty to oczywiście sos na bazie chrzanu. Bo wieprzowina bardzo lubi się z chrzanem, przynajmniej ja lubię to połączenie.
Kiedy zastanawiałam się nad dodatkami do bułek i tortilli z pulled porkiem moją drugą myślą był domowy sos. Pierwszą był oczywiście coleslaw. I tak myślałam czy zrobić domowy sos barbecue czy jednak iść w jakieś białe mazidła. I pyk! No chrzan przecież, po co kombinować, zrób sos chrzanowy z majonezem i śmietaną lub jogurtem. Tak też zrobiłam i to był strzał w dziesiątkę. To będzie u mnie kolejna podstawa tego typu potraw.
A właśnie, a propos potraw… do czego jeszcze można dodać taki sos? Na pewno do jajek, ogólnie do zimnej płyty, w której będzie królować wieprzowina (ojeej, do pasztetu sprawdzi się świetnie). Jak się uprzecie można ten sos dodać do przyrządzonej wcześniej ryby lub po prostu jako dodatek do potraw z grilla.
Do dzisiejszego przepisu użyłam chrzanu ze słoika, ale w okresie chrzanowym na pewno użyję świeżego. Okolice Świąt Wielkanocnych? O tak, zdecydowanie. Wrócę na pewno do niego na początku kwietnia.
Jeżeli chodzi o dodatki, nie kombinowałam za bardzo. Miał być chrzan, ulubiony majonez, nabiał, podstawowe przyprawy i odrobina soku z cytryny. Kiedy będę robiła ten sos do ryb, dodam do niego poszatkowany koperek. Do potraw z grilla? Może czosnek, natkę pietruszki, zobaczę. Przeszły mi teraz przez myśl także kapary. Zaraz to sobie wszystko zapiszę, żeby mi nic nie umknęło. Wy też kombinujcie.
W ogóle teraz przyszło mi na myśl jeszcze jedno połączenie. Majonez i wasabi. Lecę pędzę to zapisać. Widzicie, u mnie właśnie tak działa mózg. Ja głowę zaprzątam sobie w dużej mierze gotowaniem, przepisami, pomysłami kulinarnymi. To silniejsze ode mnie. Pfff.
No nic, smacznego.


Składniki:
3 łyżki chrzanu ze słoiczka
3 łyżki majonezu
350 g jogurtu greckiego
parę kropel cytryny (do smaku)
sól
pieprz

Do miski wlewamy jogurt, dodajemy do niego chrzan, majonez i sok z cytryny. Wszystko doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy.
Jeżeli do przepisu będziecie używać świeżego chrzanu, dajcie go mniej, jest dużo ostrzejszy i bardziej wyrazisty, niż ten ze słoiczka. Myślę, iż ja bym władowała go gdzieś o jedną łyżkę mniej, niż jest w dzisiejszym przepisie. Chociaż znając swoje upodobania dotyczące ostrości, u mnie i tak skończyłoby się na trzech łyżkach.

Podobne przepisy:
Sos jogurtowo-ziołowy
Sos farmerski
Sos ziołowo-czosnkowy z fetą
Sos czosnkowy z ziołami
Sos jogurtowo-czosnkowy z suszonymi pomidorami
Tzatziki
Sos szczypiorkowy
Tzatziki z rzodkiewkami

Idź do oryginalnego materiału