Sezon na buraki czerwone można podzielić na dwa etapy. Ten czas, kiedy króluje botwinka, czyli młode buraki czerwone oraz okres adekwatnego zbioru buraków czerwonych. Wiele ciekawych inspiracji jest związanych z botwinką. To nie tylko zupa, ale również inne potrawy, w tym sos botwinkowy. Idealnie sprawdzi się do dań z grilla, klusek śląskich czy placków ziemniaczanych. Jak go zrobić?
W okresie letnim, gdy grillowanie staje się ulubionym sposobem spędzania czasu w świeżym powietrzu, warto wykorzystać różnorodne dodatki, które wzbogacą smak potraw. Jednym z nich jest botwinka, z której możesz zrobić pyszny sos botwinkowy. Ten wyjątkowy sos o intensywnym kolorze i charakterystycznym smaku idealnie komponuje się z grillowanymi mięsami. Jest też dobrym dodatkiem do placków ziemniaczanych czy klusek śląskich. jeżeli zdecydujesz się go przygotować, to możesz być pewny, iż każdy sezon na buraki będzie obfitował w tego typu botwinkowe przyjemności.
Sos botwinkowy
Ten aromatyczny i kremowy sos botwinkowy świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Jego unikalny smak i intensywny kolor na pewno przyciągną uwagę gości oraz dodadzą wyjątkowego smaku twoim letnim przyjęciom.
Warto również podkreślić, iż sos botwinkowy nie tylko cieszy podniebienia swoim smakiem, ale również jest bogaty w cenne składniki odżywcze. Botwinka, główny składnik tego sosu, dostarcza organizmowi witaminy, minerały oraz przeciwutleniacze, które korzystnie wpływają na twoje zdrowie.
Botwinka to główny składnik tego sosu – Pyszności; Fot. Canva
Sos botwinkowy – przepis
Nie zwlekaj i wypróbuj przepis na sos botwinkowy. Ten prosty do przygotowania dodatek sprawi, iż twoje grillowanie, smażenie placków ziemniaczanych czy gotowanie klusek śląskich, nabierze zupełnie nowego smaku. Baw się kreatywnie w kuchni, wykorzystaj sezon na buraki na maksa i ciesz się smakowitymi potrawami w towarzystwie bliskich i przyjaciół!
Składniki:
- łyżka oliwy,
- pęczek botwinki z mniejszymi buraczkami,
- kawałek cebuli,
- pół łyżki masła,
- 125 ml śmietanki 30 proc.,
- 200 ml bulionu,
- po łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej,
- łyżeczka soku z cytryny,
- łyżka posiekanego koperku.
Sos idealnie sprawdzi się do dań z grilla – Pyszności; Fot. Canva
Przygotowanie sosu botwinkowego
Jak zrobić sos botwinkowy krok po kroku? To naprawdę proste. Kluczowa jest tu świeża botwinka, która w połączeniu z pozostałymi składnikami, będzie odpowiedzialna za smak tego sosu. Poznaj przepis i ciesz się tym dodatkiem podczas spotkań przy grillu i nie tylko.
- Umyj botwinkę.
- Odetnij buraczki, obierz je i posiekaj w kosteczkę.
- Posiekaj liście botwinki.
- Pokrój cebulę w kosteczkę.
- Zeszklij ją na oliwie, następnie dodaj posiekane buraczki (na razie bez liści i łodyżek), dodaj masło i przez chwilkę razem podsmażaj.
- Wlej bulion i zagotuj.
- Gotuj przez około 3 minuty, najpierw dodaj posiekane łodyżki, a po minucie gotowania dodaj liście. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez około 3 minuty.
- Wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj.
- Gotuj przez około 2 minuty, następnie dodaj sok z cytryny oraz bezpośrednio przez sitko przesiej do sosu mąkę pszenną i ziemniaczaną.
- Wymieszaj i gotuj przez około 1-2 minuty, aż sos będzie gęsty. W międzyczasie dodaj koper.
- Podawaj na ciepło.