Sodium benzoate, czyli benzoesan sodu, to składnik wykorzystywany przy produkcji kosmetyków, napojów (głównie gazowanych), żywności oraz leków. Według ekspertów z Cosmetic Ingredient Review, którzy specjalizują się w analizie poszczególnych związków chemicznych stosowanych w kosmetykach, beznzoesan sodu jest zupełnie bezpieczny – nie uczula i nie jest toksyczny. Polecają go również instytucje certyfikujące do konserwowania kosmetyków naturalnych i organicznych.
Benzoesan sodu — co to jest?
Benzoesan sodu to związek chemiczny, który powstaje w wyniku reakcji wodorotlenku sodu z kwasem benzoesowym. W przemyśle spożywczym występuje pod nazwą E 211. Jest to konserwant, który zabezpiecza przed wzrostem niektórych bakterii i grzybów oraz pleśni i drożdży, ale na szczęście nie narusza fizjologicznej mikroflory bakteryjnej jelit człowieka.
W kosmetyce benzoesan sodu zabezpiecza preparaty przed wzrostem drożdżaków, bakterii i pleśni, czyli również służy do konserwacji. Jest szczególnie przydatny w przypadku kosmetyków zawierających w swoim składzie wodę. Występuje m.in. w balsamach do ciała, kremach nawilżających, mgiełkach i płynach, szamponach oraz płynach micelarnych.
Benzoesan sodu — czy jest bezpieczny?
Zdarzają się opinie, iż benzoesan sodu jest szkodliwy, a choćby rakotwórczy. Nie jest to prawda. Aby sodium benzoate nam zaszkodził, musiałyby wystąpić pewne dodatkowe czynniki, które w przypadku kosmetyków są wręcz niemożliwe. Po pierwsze, musiałoby dojść do połączenia benzoesanu sodu z kwasem askorbinowym. W takim przypadku powstaje benzen, który rzeczywiście określany jest jako czynnik rakotwórczy. Co ważne, połączenie tych dwóch składników również nie wystarczy, aby powstał benzen – konieczne są jeszcze inne czynniki, takie jak na przykład światło ultrafioletowe, ciepło czy jony metali. Wystąpienie takich sytuacji w przypadku kosmetyków jest niemożliwe, dlatego stosowanie benzoesanu sodu w kosmetykach jest w pełni bezpieczne. Benzoesan sodu jest również jednym z konserwantów dopuszczonych do stosowania w kosmetykach naturalnych i organicznych.