Schab z morelą – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 – 8 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny + marynowanie mięsa.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1,5 g schabu bez kości,
- 20 g soli,
- 2 l wody,
- 2 liście laurowe,
- 15 g suszonych moreli,
- 5 g tymianku,
- 5 g granulowanego czosnku,
- 5 g słodkiej papryki,
- 5 g oregano,
- 5 g świeżo mielonego pieprzu,
- 20 ml oleju lub oliwy z oliwek,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- 40 ml soku ze świeżej pomarańczy,
- 2 ząbki czosnku.
Sos do schabu z morelą:
- 10 g konfitury morelowej,
- opcjonalnie: 5 g mąki ziemniaczanej.
Jak zrobić schab z morelami?
Przygotowanie:
- Mięso wieprzowe trzeba umyć, w razie potrzeby oczyścić, osuszyć i włożyć do wysokiego pojemnika.
- W tym czasie należy zagotować wodę z solą, liśćmi laurowymi, dodać świeży czosnek i odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Taką solanką należy zalać schab i wstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin, a najlepiej całą noc.
- Piekarnik należy nagrzać do 170° Celsjusza z grzaniem góra – dół. Mięso należy wyjąć z solanki i osuszyć papierowym ręcznikiem lub ręcznikiem kuchennym.
- Ostrym nożem należy przekłuć środek mięsa i powstały otwór włożyć miękkie morele.
- Następnie wszystkie przyprawy, czyli tymianek, słodką paprykę, granulowany czosnek, oregano i świeżo mielony pieprz trzeba wymieszać z oliwą, a następnie powstałą mieszanką należy dokładnie natrzeć mięso.
- Kolejnym krokiem jest rozgrzanie patelni z grubym dnem i obsmażenie schabu z każdej strony. Mięso ma nabrać złoto-brązowego koloru.
- Do szerokiej brytfanki lub naczynia żaroodpornego należy włożyć zarumienione mięso i zalać je bulionem warzywnym wymieszanym z sokiem pomarańczowym.
- Schab z morelą trzeba piec przez godzinę, a następnie jeszcze 10 minut po zdjęciu pokrywy.
- Pieczony schab z morelami można wyjąć z naczynia żaroodpornego i odstawić na kratkę do wystudzenia mięsa.
- Jeżeli chcecie podawać schab na ciepło, to do powstałego sosu zachęcamy dodać łyżkę konfitury morelowej i całość zredukować. jeżeli sos przez cały czas będzie zbyt rzadki, można zaprawić go mąką ziemniaczaną lub dłużej gotować, aby odparował.
- W przypadku jedzenia schabu jako wędlina należy wystudzić go na kratce do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie włożyć do lodówki.
Czytaj także: Schab pieczony z jałowcem od Joanny Brodzik. Schab tradycyjnie odcinany jak u mamy i babci
Schab z morelami w rękawie
Jeżeli nie dysponujecie naczyniem żaroodpornym, dobrym pomysłem jest wykorzystanie rękawa. W sklepach dostępne są specjalne folie przeznaczone do pieczenia mięsa. W razie ich braku zachęcamy do wykorzystania zwiniętego papieru do pieczenia. Zawinięte końce można zawiązać sznurkiem wędliniarskim. Tak przygotowany schab wyglądem ma przypominać cukierek.
Domowy schab z morelami i śliwkami
W taki sposób można przyrządzić nie tylko schab z morelami. Świetnie sprawdzają się suszone śliwki, wiśni, a także suszona żurawina. Można także zrobić mieszankę wspomnianych bakalii, tworząc apetyczne nadzienie. Tak przyrządzony pieczony schab będzie idealnym daniem na co dzień i od święta.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: