Obiad z rybą na piątek i nie tylko. Sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na prosty i szybki do zrobienia obiad z rybą? Polecam przepis na łososia z patelni w sosie maślano-czosnkowym. To wyśmienite danie, które nigdy nie zawodzi. Ryba jest soczysta, delikatna, a sos aromatyczny i cudownie kremowy. Mimo iż potrawa smakuje jak z najlepszej restauracji, to jej przygotowanie nie sprawi trudności choćby początkującym kucharzom. Warto podać łososia z komosą, kaszą bulgur lub pieczonymi ziemniakami oraz solidną porcją zdrowej surówki.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne danie z łososiem.
Przepis na łososia z patelni w sosie maślano-czosnkowym
czas przygotowania: ok. 40 minut
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 500 g filetu z łososia,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu cytrynowego,
- 1 ząbek czosnku,
- szczypta tymianku,
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia,
sos:
- 80 g masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić łososia z patelni z sosem maślano-czosnkowym? Przepis krok po kroku
Przygotowanie:
- Filet z łososia oczyść, jeżeli chcesz, to zdejmij z nich skórę.
- Pokrój filet na porcje.
- Ząbek czosnku obierz, przetnij na pół i natrzyj nim rybę.
- Dopraw łososia także solą, pieprzem cytrynowym i tymiankiem. Odstaw na ok. 15 minut.
- Rozgrzej masło klarowane lub olej na patelni, połóż kawałki łososia skórą do dołu i od razu zmniejsz ogień.
- Smaż łososia po ok. 4 minuty z każdej strony.
- W garnuszku rozpuść masło. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu. Pogotuj minutę.
- Podawaj filet z łososia na ciepło, polany maślano-czosnkowym sosem.
Polecamy również: Łosoś w sosie cytrynowym. Prosty przepis na maśle
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: