Soczysty kurczak w papirusie - smażony bez tłuszczu. Rewelacyjny przepis na wyśmienite filety z kurczaka na obiad

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Jak usmażyć kurczaka bez tłuszczu? To bardzo proste. Wypróbuj przepis na filety z kurczaka w papirusie, smażone na suchej patelni. To domowa i zdrowsza wersja popularnego dania z torebki. By przygotować idealnie soczystego kurczaka, potrzebujesz jedynie papieru do pieczenia i przypraw. Filety są wyraziste i pyszne. Sprawdź przepis na kurczaka w papirusie.

Kurczak smażony bez tłuszczu

Filety z kurczaka to pomysł na pyszny i pożywny obiad. By były jeszczeż bardziej zdrowe, a do tego idealnie soczyste, skorzystaj z mojego przepisu — zrób kurczaka w papirusie. To idealny sposób na usmażenie mięsa bez dodatku tłuszczu. Wystarczy wykorzystać zwykły papier do pieczenia. Polecam podać filety na ciepło z porcją ulubionej surówki np. surówki z młodej kapusty lub surówki z ogórków.

Zobacz w galerii, jak usmażyć kurczaka bez tłuszczu.

Przepis na kurczaka w papirusie

czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki.

Wyjątkowo delikatne sznycle z indyka. Zobacz, jak je przygotować

Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle z indyka. To idealne kotlety, które możesz podać zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Z pewnością zachwycisz nimi gości. Sznycle są…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić filet z kurczaka smażony w papirusie?

  1. Oczyść mięso i pokrój na dwa kotlety.
  2. Wyrównaj je delikatnie tłuczkiem.
  3. W miseczce wymieszaj wszystkie potrzebne przyprawy.
  4. Posmaruj mięso przyprawami z obu stron.
  5. Papier do pieczenia potnij na dwa podłużne arkusze.
  6. Każdy kotlet zawiń w papier i połóż na suchej, nagrzanej patelni.
  7. Smaż po 5 minut z każdej strony. Gotowe.

Soczysty kurczak w papirusie - smażony bez tłuszczu. Rewelac...

+11 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału