Kurczak smażony bez tłuszczu
Filety z kurczaka to pomysł na pyszny i pożywny obiad. By były jeszczeż bardziej zdrowe, a do tego idealnie soczyste, skorzystaj z mojego przepisu — zrób kurczaka w papirusie. To idealny sposób na usmażenie mięsa bez dodatku tłuszczu. Wystarczy wykorzystać zwykły papier do pieczenia. Polecam podać filety na ciepło z porcją ulubionej surówki np. surówki z młodej kapusty lub surówki z ogórków.
Zobacz w galerii, jak usmażyć kurczaka bez tłuszczu.
Przepis na kurczaka w papirusie
czas przygotowania: ok. 20 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 filet z kurczaka,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki tymianku,
- pół łyżeczki czosnku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- szczypta ostrej papryki.
Wyjątkowo delikatne sznycle z indyka. Zobacz, jak je przygotować
Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle z indyka. To idealne kotlety, które możesz podać zarówno na codzienny obiad, jak i na specjalną okazję. Z pewnością zachwycisz nimi gości. Sznycle są…
Jak zrobić filet z kurczaka smażony w papirusie?
- Oczyść mięso i pokrój na dwa kotlety.
- Wyrównaj je delikatnie tłuczkiem.
- W miseczce wymieszaj wszystkie potrzebne przyprawy.
- Posmaruj mięso przyprawami z obu stron.
- Papier do pieczenia potnij na dwa podłużne arkusze.
- Każdy kotlet zawiń w papier i połóż na suchej, nagrzanej patelni.
- Smaż po 5 minut z każdej strony. Gotowe.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: