Soczyste skrzydełka z grilla. Wszyscy się nimi zajadają. Przepis na skrzydełka w miodowo-musztardowej marynacie

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Masz ochotę na danie z grilla? Proponuję wyśmienite skrzydełka z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Są soczyste, delikatne, lekko słodkie i ostre. Wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste i szybkie. Ważne, by mięso wcześniej odpowiednio zamarynować. Poznaj przepis na najlepsze skrzydełka z grilla.

Mięso z grilla - sprawdzony przepis

Pyszne mięso z grilla to zasługa odpowiedniej marynaty. Mam dla Ciebie przepis na najlepsze skrzydełka z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Ich słodki i pikantny smak sprawia, iż trudno im się oprzeć. Mięso jest soczyste, pokryte wyrazistą i błyszczącą glazurą z marynaty. jeżeli pogoda nie dopisze, możesz zrobić je także w piekarniku i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ważne, by zarówno w piekarniku, jak i na grillu kilka razy obrócić skrzydełka na drugą stronę i smarować pozostałą marynatą.

Zobacz w galerii, jak przygotować soczyste i pyszne skrzydełka z grilla.

Przepis na skrzydełka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej

czas przygotowania: 10 minut + marynowanie + 20 minut grillowania
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek kurczaka - ok. 8 sztuk,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • pół łyżeczki papryki ostrej,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy,
  • 1 łyżeczka soli.

Najlepszy sposób na kiełbasę z grilla. Spróbuj, a już nigdy nie podasz jej inaczej

Taka kiełbasa z grilla to hit na majówkę i cały sezon grillowy. Jest idealnie chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku. Wyjątkowa marynata dodaje jej słodko-ostrego smaku i apetycznego aromatu. Możesz…

Katarzyna Puczyńska

Jak zrobić skrzydełka z grilla?

  1. Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce: ketchup, musztardę, miód, sól oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą.
  2. Skrzydełka oczyść. jeżeli wolisz, możesz odciąć najcieńszą część skrzydełka. Nie jest to jednak konieczne.
  3. Posmaruj skrzydełka marynatą i odstaw w zimne miejsce. Najlepiej marynować skrzydełka kilka godzin lub choćby całą noc.
  4. Pozostała część marynaty zachowaj.
  5. Połóż skrzydełka na tacce do grillowania lub bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie.
  6. Grilluj ok. 20 minut, przekręcając kilka razy na drugą stronę i smarując resztą marynaty.

Soczyste skrzydełka z grilla. Wszyscy się nimi zajadają. Prz...

+13 Zobacz galerię

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału