Mięso z grilla - sprawdzony przepis
Pyszne mięso z grilla to zasługa odpowiedniej marynaty. Mam dla Ciebie przepis na najlepsze skrzydełka z grilla w miodowo-musztardowej marynacie. Ich słodki i pikantny smak sprawia, iż trudno im się oprzeć. Mięso jest soczyste, pokryte wyrazistą i błyszczącą glazurą z marynaty. jeżeli pogoda nie dopisze, możesz zrobić je także w piekarniku i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Ważne, by zarówno w piekarniku, jak i na grillu kilka razy obrócić skrzydełka na drugą stronę i smarować pozostałą marynatą.
Zobacz w galerii, jak przygotować soczyste i pyszne skrzydełka z grilla.
Przepis na skrzydełka z grilla w marynacie miodowo-musztardowej
czas przygotowania: 10 minut + marynowanie + 20 minut grillowania
porcja na: 2-3 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 1 kg skrzydełek kurczaka - ok. 8 sztuk,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- pół łyżeczki papryki ostrej,
- 1 łyżka ketchupu,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżeczka soli.
Najlepszy sposób na kiełbasę z grilla. Spróbuj, a już nigdy nie podasz jej inaczej
Taka kiełbasa z grilla to hit na majówkę i cały sezon grillowy. Jest idealnie chrupiąca z zewnątrz i soczysta w środku. Wyjątkowa marynata dodaje jej słodko-ostrego smaku i apetycznego aromatu. Możesz…
Jak zrobić skrzydełka z grilla?
- Przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki w miseczce: ketchup, musztardę, miód, sól oraz paprykę słodką, wędzoną i ostrą.
- Skrzydełka oczyść. jeżeli wolisz, możesz odciąć najcieńszą część skrzydełka. Nie jest to jednak konieczne.
- Posmaruj skrzydełka marynatą i odstaw w zimne miejsce. Najlepiej marynować skrzydełka kilka godzin lub choćby całą noc.
- Pozostała część marynaty zachowaj.
- Połóż skrzydełka na tacce do grillowania lub bezpośrednio na rozgrzanym ruszcie.
- Grilluj ok. 20 minut, przekręcając kilka razy na drugą stronę i smarując resztą marynaty.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: