Jeśli szukasz idealnego śniadania lub deseru, to te placuszki z jabłkami są właśnie dla Ciebie. Każdy kęs jest pełen soczystych jabłek i subtelnie pachnie cynamonem, tworząc kombinację, której trudno się oprzeć. Nie ma znaczenia, czy przygotowujesz je dla rodziny, przyjaciół, czy po prostu dla siebie – te placuszki z pewnością wywołają uśmiech na Twojej twarzy.

Placki z jabłkami
Składniki
- 2 jabłka (można je również zastąpić np. gruszkami)
- 90 gramów masła (30 gramów do podsmażenia jabłek, reszta do ciasta)
- 100 gramów zwykłej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (resztę można wykorzystać np. do pysznej szarlotki z kremem budyniowym)
- 1 łyżeczka miodu lub esencji waniliowej (tym razem użyłam esencji waniliowej)
- pół łyżeczki cynamonu (można go zastąpić cukrem cynamonowym, tak jak ja to zrobiłam)
- 1 łyżka cukru (granulowanego lub trzcinowego)
- 150 ml mleka (najlepiej pełnotłustego)
- 1 jajko
- Olej lub masło do pieczenia (ja użyłam w sprayu, jest praktyczniejszy i szybszy)
- Cukier puder, nutella, dżem, owoce, twarożek, syrop klonowy (opcjonalnie)

Sposób przygotowania
1) Przygotowanie jabłek: Najpierw przygotuj jabłka (2). Obierz je i pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na grubej tarce. jeżeli skórka jest cienka, można pozostawić je nieobrane.

Roztop masło (30 g) na małej patelni i dodaj przygotowane jabłka.

Posyp je cukrem cynamonowym lub cynamonem (pół łyżeczki). Można również dodać esencję waniliową (1 łyżeczka) i odrobinę cukru, zachowując resztę do ciasta. Podgrzewać przez kilka minut do miękkości.

2. W dużej misce ubić jajka (1) z cukrem (1 łyżka stołowa) manualnie lub mikserem na pianę.

Stopniowo dodawać mleko (150 ml) i mąkę (100 g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka). Mąkę można również przesiać, dzięki czemu naleśniki będą bardziej puszyste (ja tym razem tego nie zrobiłam).

Następnie dodaj roztopione masło (60 gramów) do masy i wymieszaj manualnie. Uważaj, aby masło nie było zbyt gorące.

Na koniec dodaj ostudzone smażone jabłka (2) i ponownie wymieszaj.

3) Smażenie placuszków.

Za pomocą chochli lub łyżki wlej niewielką ilość ciasta na patelnię i uformuj okrągłe placuszki.

Smażyć placki z jednej strony przez około 2-3 minuty, aż na powierzchni zaczną tworzyć się bąbelki, a krawędzie staną się złotobrązowe.

Za pomocą łopatki ostrożnie odwróć placuszki na drugą stronę. Smażyć przez kolejne 2-3 minuty, aż będą pięknie złociste z obu stron.

Umieść gotowe placki na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.

4) Podanie. Najlepiej smakują posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym, z dżemem, twarożkiem lub owocami.

5. Wymieszaj – w zależności od smaku –twarożek (miękki lub grudkowaty), biały jogurt (kwaśną śmietanę), cukier waniliowy (kryształ, trzcinowy), suszone rodzynki i gotowe.

WSKAZÓWKI:
Jogurt: Do ciasta można dodać kilka łyżek białego jogurtu lub kwaśnej śmietany. Naleśniki będą bardziej miękkie i będą miały lekko kwaśny smak.
Czekolada: jeżeli lubisz słodycze, dodaj do ciasta kawałki ciemnej lub mlecznej czekolady. Czekolada rozpuści się podczas smażenia i stworzy nieodparty kontrast z jabłkami.
Płatki ow siane: Aby uzyskać zdrowszą wersję, dodaj garść drobnych płatków owsianych do ciasta. Naleśniki będą bardziej pożywne, a jednocześnie będą miały przyjemną konsystencję.
Cynamonowa skorupka: Wlewając ciasto na patelnię, posyp wierzch każdego placka odrobiną cukru cynamonowego. Po usmażeniu utworzy się pyszna karmelowa skórka, nadając placuszkom słodki i chrupiący smak.
Film z przepisem można znaleźć tutaj:
















