Soczyste kotlety z tajemniczym środkiem. Prawdziwy przysmak kuchni galicyjskiej

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Przygotowanie kotletów - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Obżarciuch


Brak pomysłu na obiad? jeżeli chciałbyś przygotować coś wykwintnego, a jednocześnie soczystego i delikatnego, to kotlet po lwowsku sprawdzi się tu idealnie. To przysmak rodem z Galicji, który jest chętnie serwowany w wielu polskich domach, czy restauracjach. W odróżnieniu od kotleta de volaille, do którego jest zbliżony, zawiera w sobie jeden tajemniczy składnik. Zobacz, jak go zrobić.

Kotlet po lwowsku – galicyjski przysmak na polskim stole

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż kotlety to te dania, które królują w polskim menu. Klasykiem jest tu bez wątpienia schabowy, czy mielony, ale Polacy coraz chętniej sięgają również po kotlety de volaille, czy inne opcje z nadzieniem. Jedną z nich jest kotlet po lwowsku, który jest soczysty, delikatny i rozpływający się w ustach. A wszystko to, dzięki dodatkowi sera żółtego, który odróżnia go od de volaille’a. Takie danie możesz podać z powodzeniem na rodzinną uroczystość lub wspólny obiad. Wszyscy powinni być zachwyceni.

Przygotowanie kotletów – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Obżarciuch

Jak przygotować kotleta po lwowsku?

Podstawę tego dania stanowi filet z piersi kurczaka, ser, cebula oraz masło. Ich przygotowanie nie jest trudne i wszystko wskazuje na to, iż taka wersja kotletów już na stałe zagości w twoim domowym menu. Zobacz, jakie to smaczne, soczyste i delikatne.

Składniki:

  • około 600-700 g mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • bułka namoczona w mleku lub bulionie
  • 40 g startego sera żółtego
  • łyżka masła
  • cebula szalotka
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 żółtka
  • bułka tarta
  • masło do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kotlet po lwowsku to prawdziwy przysmak rodem z Galicji, który możesz przygotować w swoim domu. Rozpocznij od przełożenia zmielonego mięsa do miski i dodaj do niego ser, żółtka, cebulę, bułkę odciśniętą z płynu, masło oraz przyprawy – wszystko dokładnie wymieszaj, tak jak w przypadku kotletów mielonych. Zwilż dłonie i odrywając kawałki masy mięsnej, formuj z niej kotlety. Staraj się, by były owalne i podłużne. Każdego z kotletów obtocz z każdej strony w bułce tartej.

Smażenie kotletów – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Obżarciuch

Rozgrzej na patelni dość dużą ilość masła klarowanego i smaż z obu stron, na umiarkowanej mocy palnika, do uzyskania złotego koloru. Podaje je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na soczystą roladę z polędwicy wieprzowej z grzybowym farszem:

Idź do oryginalnego materiału