Kotlety mielone – przepis od Magdy Gessler
Sekret soczystych kotletów mielonych tkwi we właściwym wyrobieniu mięsa, podsmażeniu cebuli na maśle oraz namoczeniu bułki w mleku lub wodzie przed dodaniem do masy z mielonej wieprzowiny, lub mieszanki wołowo-wieprzowej. Magda Gessler w swoich programach kulinarnych twierdziła, iż prawidłowo zrobiony kotlet mielony powinien dać się kroić widelcem. A choćby rozsmarować na kromce chleba.
Przepis na kotlety mielone według Magdy Gessler
Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania 30-40 minut,
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 1/2 bułki pszennej np.: kajzerki,
- 100 ml mleka lub wody,
- 3 łyżki wody (może być gazowana),
- 3 g soli,
- świeżo zmielony pieprz,
- 200 g bułki tartej,
- 1 łyżka masła,
- 50 ml oleju do smażenia.
Jak zrobić dobre kotlety mielone?
Przygotowanie:
- Na początek bułkę pszenną należy namoczyć w mleku lub wodzie. Gdy będzie miękka, należy odcisnąć ją z płynu i rozdrobnić.
- Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Gdy się zarumieni, trzeba odstawić ją do ostygnięcia.
- Następnie mięso wieprzowo-wołowe należy włożyć do miski, dodać jajko, rozdrobnioną kajzerkę, podsmażoną cebulkę i 3 łyżki wody.
- Kolejnym krokiem jest doprawienie mięsa solą i pieprzem.
- Następnie trzeba wyrobić dokładnie mięso mielone zamoczonymi w wodzie dłońmi. W tym czasie powinniśmy je napowietrzyć.
- Mokrymi dłońmi należy formować okrągłe kulki. Można je lekko spłaszczyć lub nadawać owalny kształt.
- Gotowe kotlety należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Zajmie to około 5 minut z każdej strony. Ważne, aby smażyć na małym ogniu i na dużym palniku. Przydatna jest szeroka patelnia, aby temperatura rozchodziła się równomiernie w mięsie.
Dodatki do dania
Do kotletów mielonych przydatne będą te same składniki wykorzystywane do surówki do ryby. Wśród nich można wybierać pośród surówki z kiszonej kapusty, surówki z marchewki i pora, a także surówkę z kapusty pekińskiej. Świetnie smakują też różnego rodzaju kiszonki np.: ogórki kiszone. Kotlety mielone można też podać z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniakami.
Czytaj także:
Frytki nie tylko z ziemniaków. 8 przepisów na pyszne frytki z warzyw
Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponuję przygotować frytki z warzyw upieczone w piekarniku. Chrupiąca pietruszka, buraki czy dynia z powodzeniem mogą stanowić słoną przegryzkę. Smakują…
Majeranek do smaku – kotlety mielone według Jakuba Kuronia
Jakub Kuroń to znany kucharz pochodzący z rodziny, która z pokolenia na pokolenie pokazuje Polakom, jak gotować. Na swoim blogu podzielił się przepisem na klasyczne kotlety mielone. W jego daniu znajduje się suszony majeranek, czerstwa bułka pszenna i mięso wieprzowe z łopatki lub karkówki. Pozostałe kroki przygotowania są takie jak w przepisie Magdy Gessler.
W naszej galerii zebraliśmy pomysły na soczyste kotlety od znanych kucharzy
Przepis Ewy Wachowicz
Znana restauratorka, prezenterka i gospodyni programu „Ewa gotuje” przygotowuje kotlety mielone, mieszając dwa rodzaje mięsa. Wiele osób może być zaskoczonych faktem, iż nie jest to wołowina. Ewa Wachowicz łączy mięso z piersi kaczki i wieprzowinę.
Kotlety mielone Karola Okrasy
Warto wiedzieć, iż panierka nie musi kończyć się na bułce tartej. Znany szef kuchni uwielbia eksperymentować z regionalnymi produktami, łączyć je w nieoczywisty sposób i dodawać oryginalne składniki. Karol Okrasa urozmaicił tradycyjne kotlety mielone, stosując płatki owsiane jako panierkę.
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: