Soczyste kotlety mielone Magdy Gessler. Tak delikatnego mięsa jeszcze nie jedliście

stronakuchni.pl 2 lat temu
Zdjęcie: Getty Images/Mariha-kitchen/zdjęcie ilustracyjne


Kotlety mielone to tradycyjna potrawa popularna w kuchni polskiej. Tradycyjne mielone podawane są z zasmażanymi buraczkami i purée ziemniaczanym. Jednak nieodpowiednio przygotowane mięso wieprzowe może być twarde, suche i będzie wyglądać nieapetyczne. Magda Gessler zna patent, jak zrobić kotlety mielone, którym trudno się oprzeć.

Kotlety mielone – przepis od Magdy Gessler

Sekret soczystych kotletów mielonych tkwi we właściwym wyrobieniu mięsa, podsmażeniu cebuli na maśle oraz namoczeniu bułki w mleku lub wodzie przed dodaniem do masy z mielonej wieprzowiny, lub mieszanki wołowo-wieprzowej. Magda Gessler w swoich programach kulinarnych twierdziła, iż prawidłowo zrobiony kotlet mielony powinien dać się kroić widelcem. A choćby rozsmarować na kromce chleba.

Przepis na kotlety mielone według Magdy Gessler

Liczba porcji: dla 4 osób,
Czas przygotowania 30-40 minut,
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 bułki pszennej np.: kajzerki,
  • 100 ml mleka lub wody,
  • 3 łyżki wody (może być gazowana),
  • 3 g soli,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • 50 ml oleju do smażenia.

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Przygotowanie:

  1. Na początek bułkę pszenną należy namoczyć w mleku lub wodzie. Gdy będzie miękka, należy odcisnąć ją z płynu i rozdrobnić.
  2. Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na rozgrzanej patelni z łyżką masła. Gdy się zarumieni, trzeba odstawić ją do ostygnięcia.
  3. Następnie mięso wieprzowo-wołowe należy włożyć do miski, dodać jajko, rozdrobnioną kajzerkę, podsmażoną cebulkę i 3 łyżki wody.
  4. Kolejnym krokiem jest doprawienie mięsa solą i pieprzem.
  5. Następnie trzeba wyrobić dokładnie mięso mielone zamoczonymi w wodzie dłońmi. W tym czasie powinniśmy je napowietrzyć.
  6. Mokrymi dłońmi należy formować okrągłe kulki. Można je lekko spłaszczyć lub nadawać owalny kształt.
  7. Gotowe kotlety należy obtoczyć w bułce tartej i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Zajmie to około 5 minut z każdej strony. Ważne, aby smażyć na małym ogniu i na dużym palniku. Przydatna jest szeroka patelnia, aby temperatura rozchodziła się równomiernie w mięsie.

Dodatki do dania

Do kotletów mielonych przydatne będą te same składniki wykorzystywane do surówki do ryby. Wśród nich można wybierać pośród surówki z kiszonej kapusty, surówki z marchewki i pora, a także surówkę z kapusty pekińskiej. Świetnie smakują też różnego rodzaju kiszonki np.: ogórki kiszone. Kotlety mielone można też podać z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniakami.

Czytaj także:

Frytki nie tylko z ziemniaków. 8 przepisów na pyszne frytki z warzyw

Szukasz pomysłu na zdrową przekąskę? Proponuję przygotować frytki z warzyw upieczone w piekarniku. Chrupiąca pietruszka, buraki czy dynia z powodzeniem mogą stanowić słoną przegryzkę. Smakują…

Katarzyna Puczyńska

Majeranek do smaku – kotlety mielone według Jakuba Kuronia

Jakub Kuroń to znany kucharz pochodzący z rodziny, która z pokolenia na pokolenie pokazuje Polakom, jak gotować. Na swoim blogu podzielił się przepisem na klasyczne kotlety mielone. W jego daniu znajduje się suszony majeranek, czerstwa bułka pszenna i mięso wieprzowe z łopatki lub karkówki. Pozostałe kroki przygotowania są takie jak w przepisie Magdy Gessler.

W naszej galerii zebraliśmy pomysły na soczyste kotlety od znanych kucharzy

Przepis Ewy Wachowicz

Znana restauratorka, prezenterka i gospodyni programu „Ewa gotuje” przygotowuje kotlety mielone, mieszając dwa rodzaje mięsa. Wiele osób może być zaskoczonych faktem, iż nie jest to wołowina. Ewa Wachowicz łączy mięso z piersi kaczki i wieprzowinę.

Kotlety mielone Karola Okrasy

Warto wiedzieć, iż panierka nie musi kończyć się na bułce tartej. Znany szef kuchni uwielbia eksperymentować z regionalnymi produktami, łączyć je w nieoczywisty sposób i dodawać oryginalne składniki. Karol Okrasa urozmaicił tradycyjne kotlety mielone, stosując płatki owsiane jako panierkę.

Niezawodne kotlety mielone na obiad. Poznaj sekret smaku Mag...

+5 Zobacz galerię

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału