Soczysta pierś indyka pieczona w piekarniku z serem

ania-gotuje.pl 1 rok temu

Soczysta pierś indyka pieczona w piekarniku z ciągnącym się serem. Świetnie nadaje się na obiad lub kolację. Jest banalnie prosta i szybka w zrobieniu. Jestem pewna, iż każdego zachwyci swoim smakiem i aromatem.

Pierś indyka jest dość duża i waży od 1 do ponad 2 kg. Jest więc wielokrotnie większa od popularnej piersi kurczaka. Mięso jest zwarte i smaczne. Doskonale nadaje się do upieczenia pieczeni na kanapki. Ja jednak tym razem odkroiłam mniejsze porcje i przygotowałam z niej pyszne kawałki na szybki obiad lub sytą kolację. Mięso wystarczy naciąć w kilku miejscach obsypać przyprawami i upiec. Zapraszam na pyszną porcję indyka z ciągnącym się serem. Sprawdź również moje wcześniejsze przepisy na

pierś kurczka pieczona z serem i warzywami

lub

pierś kurczaka z piekarnika

Składniki:

Podaję składniki na porcję, którą najedzą się 2 osoby, gdy podamy np z ziemniakami.

  • 300 g indyka
  • 60 g żółtego sera (np mozzarella)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 lub 3 łyżki ulubionych przypraw (gotowa przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano, zioła prowansalskie)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu czarnego

Sposób wykonania piersi z indyka pieczonej w piekarniku z serem

Pierś indyka możemy upiec na blasze piekarnika (folia aluminiowa do przykrycia) lub w naczyniu żaroodpornym. Zanim przystąpisz do pieczenia, przeczytaj opis wykonania. Dzięki temu zaplanujesz czas na marynowanie i być może zechcesz wykorzystać dodatkowe składniki.

Krok 1 – marynuję mięso

Z piersi indyka odkrawam ładny kawałek. Następnie nacinam w poprzek do 2/3 wysokości mięsa w 4 lub 5 miejscach tak jak na zdjęciu w kroku nr 2. Nacinam po to, aby pierś szybciej się upiekła i zachowała soczystość.

Następnie kawałek piersi umieszczam w misce i oprószam solą oraz pozostałymi przyprawami. Oczywiście nie zapominam o wewnętrznych miejscach po nacięciu.

Mięso odstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. W tym czasie smaki przypraw się przegryzą.

Krok 2 – piekę pierś z indyka

Marynowaną pierś indyka wyjmuję z lodówki na godzinę przed pieczeniem, aby doszła do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 180 stopni C. Ser kroję w grube około 5 – 8 mm plastry i przekrawam na pół, aby ich wysokość była równa nacięciu w mięsie.

Na ser możesz też położyć paski papryki czerwonej lub szpinak. Kolejnym pomysłem są plasterki pieczarek, oliwki lub przekrojone pomidorki koktajlowe. Niektórzy dają także plastry salami lub boczku.

Blachę piekarnika wykładam papierem do pieczenia i kładę porcję mięsa. W miejsca po nacięciu wkładam grube plastry sera. Dodatkowo wierzch posypuję jeszcze szczyptą ulubionych przypraw.

Blachę umieszczam na środkową półkę nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni C z opcją grzania góra i dół przez około 35 – 40 minut. Przez pierwsze 25 minut mięso przykrywam folią aluminiową, aby nie schło i ser się za mocno nie rozpuścił. Następnie usuwam folię i polewam potrawę 3 łyżkami oliwy z oliwek. Pod koniec pieczenia, gdy ser się ładnie rozpuści, wbijam ostry nóż w mięso i sprawdzam czy jest już upieczone. Możesz też upiec mięso w naczyniu żaroodpornym z przykrywką (zamiast folii aluminiowej). Razem z mięsem możesz upiec ziemniaki.

Pierś indyka upieczoną w piekarniku z serem, podaję na gorąco. Świetnie smakuje do ugotowanych lub upieczonych ziemniaków, frytek i ryżu. Bardzo lubię także taką pierś zjeść z kromką chleba na kolację.
Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału