Co zjeść na śniadanie, aby odżywić mózg i zredukować stres?
Podstawą zdrowej diety są: zbilansowane, regularnie spożywane posiłki oraz dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. W diecie osoby, która pracuje umysłowo, nie może zabraknąć składników odżywczych, które chronią układ nerwowy przed stanem zapalnym, będą wspierały pamięć i rozwój mózgu.
Do takich składników zaliczamy zarówno antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki niszczące nasze komórki nerwowe, jak i kwasy tłuszczowe omega-3 niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Ponadto w naszej diecie powinny znaleźć się produkty bogate w błonniki oraz w składniki mineralne, takie jak: magnez, potas i żelazo, które wspierają pracę całego organizmu, w tym także układu nerwowego.
Wybierając produkty na śniadanie, najlepiej jest sięgać po te, które będą miały jak najwięcej składników odżywczych:
- Pełnoziarniste pieczywo i płatki owsiane są świetnym źródłem błonnika oraz witamin i składników mineralnych, dają uczucie sytości na dłuższy czas i pozytywnie wpływają na pracę komórek nerwowych.
- Jajka wspomagają organizm w prawidłowej reakcji na stres dzięki bogactwu witamin, kwasu foliowego, biotyny, kwasu pantotenowego, fosforu, jodu, selenu i choliny.
- Orzechy i nasiona zwierają składniki mineralne niezbędne do sprawnej pracy układu nerwowego, m.in.: cynk, magnez i miedź oraz żelazo i potas.
- Tłuste ryby i awokado są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowej pracy mózgu oraz do zwiększenia jego wydajności.
- Świeże warzywa i owoce są zawsze dobrym wyborem. Warto sięgać po te, które lubimy i wiemy, iż są dobrze tolerowane przez nasz organizm, w szczególności po zielone warzywa i owoce jagodowe.
Przed ważnym wydarzeniem lepiej jest zrezygnować z tych, które mogłyby podrażnić śluzówkę żołądka lub spowodować wzdęcia. Lepiej unikać aromatycznych produktów np. cebuli czy czosnku.