Jedzenie powinno być pożywne, zdrowe i smaczne, takie też są nasze propozycje (no może poza jedną - nutella). Pod spodem kilka prostych przepisów, które mogą Wam uprzyjemnić śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Częstujcie się!
Owsianka (ostatnio bardzo trendy, my przyrządzamy ją codziennie na śniadanie)
Składniki na 2 porcje :
2 szklanki mleka (polecamy też np. sojowe, słonecznikowe, ryżowe)
6 łyżek płatków owsianych górskich
łyżeczka słodu - cukier, miód lub stewia (pół łyżeczki wystarczy)
szczypta soli
dodatki: owoce świeże lub suszone, bakalie
Do wrzącego mleka wsypać płatki, dodać słód i szczyptę soli. Zmniejszyć ogień i gotować ok 10 minut, co chwilę mieszając.Przelać do miseczek i dodać owoce.
Mleczne babeczki - bardzo puszyste, biszkoptowe bułeczki, idealne na śniadanie lub do kawy, super smakują w połączeniu z twarożkiem, domową nutellą czy konfiturą owocową.
Składniki na ok.10 szt :
- 3 jajka
- 10 łyżek mleka w proszku (odtłuszczone) ~ około 100g
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeni
- można ewentualnie dosłodzić, ale wg. mnie mleko w proszku jest samo w sobie dość słodkie, więc jest to zbędne
Jajka ubijamy w całości na puszystą masę. Następnie
przesiewamy mleko i proszek do jajek i mieszamy na wysokich obrotach.
Nakładamy do silikonowych foremek lub papilotek i wkładamy do nagrzanego do 180st
piekarnika na 10-15 minut (trzeba kontrolować czas- to zależy od piekarnika.
Domowe musli :
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
- 1 szklanka otrębów owsianych
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka masła
- dowolne dodatki np.suszona żurawina, rodzynki, migdały ... ( u mnie 1 szklanka nerkowców i 100 g moreli suszonych)
Płatki owsiane, otręby i nerkowce wysypujemy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Skrapiamy roztopionym miodem z masłem i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach co jakiś czas mieszając. Łączymy z dodatkami.
Domowa nutella jest po prostu pyszna !!! A do tego bardzo szybka i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 1 kostka masła (200g)
Na małym ogniu roztopić masło z czekoladą, cały czas mieszając, tak aby nie było żadnych grudek. Odstawić z ognia i dodać mleko skondensowane, dokładnie wymieszać i przelać od razu do słoiczków. Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.