Ryż smażony z jajkiem to szybki i prosty obiad, który uda się każdemu. Sprawdź jak zrobić krok po kroku i co dodać do smażonego ryżu. Podpowiem także jak serwować uniwersalne danie, aby smakowało i wyglądało wybornie.
Do zrobienia tego dania najczęściej wykorzystuję ryż, który został mi z poprzedniego dnia. Nic mi się wówczas nie marnuje i przygotowanie obiadu zajmuje zdecydowanie mniej czasu. Potrawa może być wegetariańska lub z mięsem. W obu przypadkach ryż jest pełen smaków. Składniki są dostępne zawsze w mojej kuchni, więc obiad robię gdy brakuje mi czasu lub chęci na gotowanie. Ryż smażony w jajku to także świetny pomysł na syte i ciepłe śniadanie lub kolację.
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, aby gwałtownie doszły do wysokiej temperatury podczas smażenia.
- 200 g ugotowanego ryżu
- 2 jajka
- tłuszcz do smażenia (masło, olej, oliwa lub smalec np gęsi)
- po 2 szczypty soli i pieprzu czarnego
- dowolne dodatki opisane na końcu przepisu
Sposób wykonania smażonego ryżu z jajkiem
Do wykonania potrawy najlepiej użyć ugotowanego ryżu z dnia poprzedniego. jeżeli takiego nie masz, to ugotuj go i odstaw do ostygnięcia.
1. Do miski wbijam jajka i oprószam przyprawami. Rozbełtuję widelcem i wsypuję ugotowany ryż. Całość mieszam ze sobą. Widelcem pozbywam się grudek ryżu i dokładnie oblepiam ryż w jajku, aż konsystencja będzie jednolita.
2. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewam tłuszcz. Wsypuję jajka z ryżem i smażę często mieszając na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, aż jajka się zetną. Do tak przygotowanego dania możesz dodać podsmażone wcześniej do wyboru: kawałki piersi kurczaka, krewetki lub warzywa, ulubione przyprawy i wszystko wymieszać.
3. Gotowa potrawa na patelni z pewnością nie wygląda zbyt apetycznie.
Są jednak dwa sposoby na estetyczne podanie na talerzu. Ja podaję potrawę dzięki gałki do lodów / ziemniaków puree. Drugim pomysłem jest ubicie dania w nawilżonej miseczce lub kubku i przełożenie na talerz.
Całość dekoruję posiekanym szczypiorkiem i podaję na gorąco z ulubioną surówką.
Co dodać do smażonego ryżu z jajkiem?
Jak widać na załączonych zdjęciach, ja do potrawy dodałam kawałki piersi kurczaka, które wcześniej podsmażyłam na patelni. Podsmażone mięsko przedkładam na talerz. Na pozostałym tłuszczu smażę ryż z jajkiem i na koniec dodaję mięso. Z potrawą świetnie komponują się także krewetki. Takie danie jest przede wszystkim syte.
Często dodaję chrupiące warzywa takie jak marchewka czy zielony groszek. Dzięki czemu obiad jest jarski i kolorowy. Na patelni możesz podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę z czosnkiem i dodać ryż z jajkiem.
Smak potrawy niewątpliwie podkręcają przyprawy. Oprócz obowiązkowej soli i pieprzu do potrawy możemy dodać curry, który znakomicie smakuje z ryżem. W stylu azjatyckim dodaję 1 łyżkę sosu sojowego na każde 200 g ugotowanego ryżu pod sam koniec smażenia.
Gotową potrawę posypuję posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem 🙂 Życzę smacznego!











