Smażone kotlety na 9 sposobów. Polecamy sprawdzone przepisy na pyszny obiad z mięsem. Proste dania, którymi najesz się do syta
Spis treści
- Smażone kotlety na obiad – sprawdzone przepisy
- Na czym smażyć kotlety?
- Najlepsze dodatki do smażonych kotletów. Zdrowe surówki
Smażone kotlety na obiad – sprawdzone przepisy
Szukasz pomysłu na obiad? Zebraliśmy w galerii 9 przepisów na smażone kotlety na różne, oryginalne sposoby. Z pewnością znajdziesz swojego faworyta i z naszymi wskazówkami zrobisz takie danie gwałtownie i bez problemu. Pod każdym zdjęciem znajdziesz link do dokładnej listy składników i wskazówek krok po kroku, jak przygotować daną potrawę. Serdecznie polecamy, są wyśmienite!
Polecamy przepisy na:
- Kotlety po zbójnicku z pieczarkami i serem
- Delikatne kotlety z polędwiczki wieprzowej w jajecznej panierce
- Sznycle z indyka
- Kotlety szu szu z kurczaka
- Kotlety pożarskie
- Popisowe kotlety de vollaile
- Klasyczne schabowe
- Kotlety mielone z indyka
- Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami
Smażone kotlety na obiad – sprawdzone przepisy
Szukasz pomysłu na obiad? Zebraliśmy w galerii 9 przepisów na smażone kotlety na różne, oryginalne sposoby. Z pewnością znajdziesz swojego faworyta i z naszymi wskazówkami zrobisz takie danie gwałtownie i bez problemu. Pod każdym zdjęciem znajdziesz link do dokładnej listy składników i wskazówek krok po kroku, jak przygotować daną potrawę. Serdecznie polecamy, są wyśmienite!
Polecamy przepisy na:
- Kotlety po zbójnicku z pieczarkami i serem
- Delikatne kotlety z polędwiczki wieprzowej w jajecznej panierce
- Sznycle z indyka
- Kotlety szu szu z kurczaka
- Kotlety pożarskie
- Popisowe kotlety de vollaile
- Klasyczne schabowe
- Kotlety mielone z indyka
- Faszerowane kotlety mielone z pieczarkami
Na czym smażyć kotlety?
Smak kotletów w dużej mierze zależy od tłuszczu, na którym będą smażone. Ważne, by był dobrze rozgrzany, w przeciwnym razie panierka wchłonie go zbyt dużo i nie będzie chrupiąca. Powinien on sięgać także do 3/4 wysokości mięsa.
Kotlety można usmażyć na:
- smalcu – mimo iż jest on dość kaloryczny, to ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza, iż można go bardzo rozgrzać, jest tani, ma także charakterystyczny smak, który bardzo wzbogaca np. kotlety schabowe,
- masło klarowane – podczas smażenia nie przypala się i nadaje potrawom wyjątkowego smaku, aromatu oraz pięknie przyrumienia,
- olej tłoczony na zimno – np. olej rzepakowy.
Dobra rada: nie smaż kotletów na oliwie, maśle, ani na margarynie. Mają one niską temperaturę dymienia, potrawa się przypali i nie będzie apetycznie pachnieć.
Znudziły ci się kotlety schabowe? Sprawdź przepis na soczyste roladki schabowe
Roladki schabowe to danie, które warto przygotować zarówno na co dzień, jak i na specjalną okazję. Ich pyszny smak to zasługa m.in. farszu ze szpinaku i sera. Są soczyste, delikatne i mają apetycznie…
Najlepsze dodatki do smażonych kotletów. Zdrowe surówki
Smażone kotlety to pomysł na wyśmienity obiad. Możesz podać je z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, a także z frytkami. Dla urozmaicenia przygotuj frytki z batatów. Są one oryginalne i bardzo aromatyczne.
Nie zapominaj także o porcji warzyw. Do wyboru masz wiele przepisów na zdrowe, pyszne, chrupiące i wyraziste surówki. Bardzo popularna i uniwersalna jest surówka z kapusty pekińskiej. Możesz zrobić ją zarówno z majonezem, śmietaną, jogurtem naturalnym jak i sosem winegret. Polecamy także prostą i niemal błyskawiczną surówkę ze świeżego ogórka ze słodko-kwaśnym sosem. To doskonała alternatywa dla klasycznej mizerii. Sprawdzi się doskonale do kotletów mielonych i kotletów drobiowych.
Jeśli lubisz wyraziste smaki, to przygotuj pyszną sałatkę z buraków i papryki. Możesz od razu zrobić jej większą ilość i zawekować w słoikach na zimę. Dzięki temu w każdej chwili zrobisz rewelacyjny obiad.
Czytaj także: Pyszne surówki do obiadu. Raz spróbujesz i z pewnością będziesz robić je częściej
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: