Smażone banany w cieście na słodką przekąskę. Alternatywny przepis na tłusty czwartek. Dzięki bananom deser nabiera wilgotności

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Banany w cieście to szybka słodka przekąska, która podbija dziecięce podniebienia. Znakomicie sprawdzają się podane jako deser w karnawale albo alternatywny przysmak wobec pączków na tłusty czwartek. Zobacz przepis na pyszne banany w cieście.

Banany w cieście – przepis na deser

Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 260 g mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 3 g soli,
  • 20 g wiórków kokosowych,
  • 3 banany,
  • 500 ml oleju do smażenia.

Sprawdź także: Placuszki bananowe to pyszny deser dla całej rodziny. Przepis na puszyste placki bananowe na proszku do pieczenia. Pysznie smakują z miodem

Jak zrobić banany w cieście?

  1. Mleko i jajka należy ubić na jednolitą masę.
  2. Następnie należy dodać do niej przesiane suche składniki.
  3. Na koniec należy dodać wiórki kokosowe.
  4. Banana należy obrać, każdego podzielić na cztery części i pokroić na połówki.
  5. Olej należy rozgrzać w garnku o grubym dnie.
  6. Olej powinien osiągnąć temperaturę 170° Celsjusza.
  7. Kawałki owoców należy moczyć w przygotowanym cieście i przy pomocy widelca umieścić delikatnie w gorącym oleju.
  8. Banany w cieście należy smażyć przez około 3-5 minut, aż będą złotobrązowe.
  9. Usmażone porcje bananów należy wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na papierze kuchennym.
  10. Smażone banany w cieście można posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym z cynamonem. Świetnie smakują bez dodatków i polew.

Dodatki do deseru

Do pokrojonych bananów można dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zapobiec ich szybkiemu ciemnieniu. Do ciasta w którym smaży się banany można dodawać także odrobinę cynamonu, gorzkiego kakao, zmielonych orzechów włoskich, a choćby płatków owsianych. Szczególnie o ile nie przepada się za smakiem wiórek kokosowych. Warto pamiętać, iż ciasto ma być bardzo gęste, aby nie ściekało po obtoczeniu w nim bananów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału