Banany w cieście – przepis na deser
Liczba porcji: dla 4-5 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 200 ml mleka,
- 2 jajka,
- 260 g mąki pszennej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 3 g soli,
- 20 g wiórków kokosowych,
- 3 banany,
- 500 ml oleju do smażenia.
Sprawdź także: Placuszki bananowe to pyszny deser dla całej rodziny. Przepis na puszyste placki bananowe na proszku do pieczenia. Pysznie smakują z miodem
Jak zrobić banany w cieście?
- Mleko i jajka należy ubić na jednolitą masę.
- Następnie należy dodać do niej przesiane suche składniki.
- Na koniec należy dodać wiórki kokosowe.
- Banana należy obrać, każdego podzielić na cztery części i pokroić na połówki.
- Olej należy rozgrzać w garnku o grubym dnie.
- Olej powinien osiągnąć temperaturę 170° Celsjusza.
- Kawałki owoców należy moczyć w przygotowanym cieście i przy pomocy widelca umieścić delikatnie w gorącym oleju.
- Banany w cieście należy smażyć przez około 3-5 minut, aż będą złotobrązowe.
- Usmażone porcje bananów należy wyjmować łyżką cedzakową i odsączać na papierze kuchennym.
- Smażone banany w cieście można posypać cukrem pudrem lub cukrem waniliowym z cynamonem. Świetnie smakują bez dodatków i polew.
Dodatki do deseru
Do pokrojonych bananów można dodać kilka kropel soku z cytryny, aby zapobiec ich szybkiemu ciemnieniu. Do ciasta w którym smaży się banany można dodawać także odrobinę cynamonu, gorzkiego kakao, zmielonych orzechów włoskich, a choćby płatków owsianych. Szczególnie o ile nie przepada się za smakiem wiórek kokosowych. Warto pamiętać, iż ciasto ma być bardzo gęste, aby nie ściekało po obtoczeniu w nim bananów.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: