Berberys pospolity to jedna z roślin, które zachwycają w ogrodach i parkach. Krzew ozdobny najpierw obsypuje się pachnącymi kwiatami, złotożółtymi, o intensywnej woni, które po przekwitnięciu ustępują miejsca charakterystycznym owocom. Wiele osób je ignoruje i omija z powodu przekonania, iż te lśniące czerwone jagody nie są jadalne. Nic bardziej mylnego. Owoce berberysu dobrze znane były już w czasach starożytności, ich zalety zachwalała święta Hildegarda, a polska szlachta chętnie sięgała po berberysową nalewkę.
REKLAMA
Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!
Na co stosuje się berberys? Owoce znane są od wieków. Warto uważać
Szkarłatne podłużne owoce berberysu mają kwaśny smak. Z tego powodu czasem nazywa się je polską cytryną albo cytryną północy. Jak czytamy na portalu dietetycy.org.pl, to bogate źródło witaminy C, bo zawiera aż 80 mg w 100 g. Dla porównania, cytryna zawiera ok. 40-60 mg na 100 g, grejpfrut 30-70 mg. Owoce zawierają też karotenoidy (w tym beta-karoten), wykazujące adekwatności antynowotworowe flawonoidy i antocyjany, a także witaminę E. Berberys korzystnie wpływa na metabolizm i masę ciała, wspiera układ odpornościowy. Może też zwiększać poziom HDL, lipoproteiny uważanej za "dobry cholesterol".
Zawiera jednak również berberynę, która odkłada się w organizmie i której długotrwałe stosowanie może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe, obniżać ciśnienie i obciążać wątrobę. Warto więc zachować umiar i sięgać po nie sporadycznie. Owoców powinny unikać kobiety w ciąży. Przed włączeniem do diety warto skonsultować się z lekarzem.
Owoce berberysuFot. Nikolay Ponomarenko / iStock
Jak jeść owoce berberysu? Suszone wrzuć do pasztetu, ciasta albo owsianki
Owoce berberysu zbierane są wczesną jesienią, już od końca sierpnia aż do września i często poddawane są potem suszeniu. Świeże doskonale sprawdzają się w kompotach, konfiturach, nalewkach, a choćby wypiekach. A jak jeść suszony berberys?
Ma intensywny kwaśny smak, z lekko cierpką nutką przypominającą żurawinę i rodzynki, choć od tych ostatnich jest zdecydowanie mniej słodki. Doskonale sprawdzi się jako przyprawa do dań wytrawnych, np. mięs (w szczególności jagnięciny, ale też duszonych dań z drobiu), pasztetów, ryb, sosów i ryżu, pilawu, kuskusu, a choćby dodatek do sałatek. W kuchni perskiej owoce berberysu stanowią podstawowy składnik wielu tradycyjnych dań z ryżem, np. zereshk polo (ryż doprawiony szafranem z berberysem, często serwowany z kurczakiem, cebulą, masłem i pomidorami).
Suszone owoce berberysu możesz też wrzucać do owsianek, musli, twarożku lub jogurtu. Wcześniej warto je lekko namoczyć w ciepłej wodzie przez kilka minut. Dzięki temu pozbędziesz się cierpkości, a owoce zmiękną. Doskonale sprawdzą się też jako zamiennik rodzynek, porzeczki i żurawiny w domowych wypiekach, w szczególności czekoladowych ciastach, dodatek do herbaty albo grzańca.












