Smakowity łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Wypróbuj przepis na pieczonego łososia w musztardzie. Niezawodny sposób na rybę w 20 minut

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Pyszny łosoś z piekarnika to proste i szybkie danie, które można zrobić na piątkowy obiad. Wystarczy mieć filet z łososia, ostrą musztardę Dijon, sok z cytryny i odrobinę czarnego pieprzu. W czasie, gdy przyrządzamy łososia, można też piec ulubione warzywa. W ten sposób zaoszczędzicie czas i użyjecie jedno naczynie. Zobacz przepis na pyszną rybę z piekarnika.

W skrócie

  • Łosoś z piekarnika – przepis z marynatą z musztardy
  • Jak zrobić łososia z piekarnika w musztardzie?
  • Pieczony łosoś w folii
  • Surówki do pieczonego łososia

Proste i wygodne w przygotowaniu danie obiadowe. Sprawdzi się, szczególnie gdy macie mało czasu, brakuje wam pomysłu lub nie chcecie brudzić wielu garnków. Wystarczy wokół łososia ułożyć pokrojone warzywa i piec w jednym żaroodpornym naczyniu. Wypróbuj przepis na łososia z piekarnika w musztardzie.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć łososia z piekarnika w musztardzie

Łosoś z piekarnika – przepis z marynatą z musztardy

Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 + 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia ze skórą,
  • 1 łyżka oleju,
  • 20 g musztardy np.: Dijon lub francuskiej z całymi ziarnami gorczycy,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 20 ml soku z cytryny.

Jak zrobić łososia z piekarnika w musztardzie?

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 190° Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź olej i ułóż filet z łososia skórą do dołu.
  2. Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i rozsmaruj na wierzchu musztardę.
  3. Łososia piecz w piekarniku przez 20 minut.
  4. Gdy łosoś lekko się zarumieni, jest gotowy do podania.

W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania łososia z piekarnika

Pieczony łosoś w folii

Innym sposobem na upieczenie łososia jest ułożenie go w folii aluminiowej spryskanej olejem i ułożenie bezpośrednio na blasze piekarnika. Tak upieczonego łososia można podawać z upieczoną lub ugotowaną fasolką szparagową oraz purée ziemniaczanym. Łosoś z piekarnika świetnie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z młodych ziemniaków. Ponadto świetnie sprawdza się ciecierzyca w puszce. Można ją odcedzić i zapiec razem z rybą. Dzięki temu będzie mniej naczyń do mycia, a także zyskamy dodatkową porcję białka.

Surówki do pieczonego łososia

Podając łososia z piekarnika w sosie musztardowym, nie można zapomnieć o porcji surówki. Smakowitą propozycją będzie surówka z kapusty pekińskiej albo soczysta surówka z pora i jabłka. Warto też jeść porcję gotowanych warzyw, takich jak kalafior lub brokuł. Z nimi łosoś w marynacie z musztardy będzie pożywną i zdrową propozycją na rodzinny posiłek.

Wyrazisty łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Poznaj przepis...

+5 Zobacz galerię

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału