Smakowity łosoś z piekarnika na zdrowy obiad. Wypróbuj przepis na pieczonego łososia w musztardzie. Niezawodny sposób na rybę w 20 minut
W skrócie
- Łosoś z piekarnika – przepis z marynatą z musztardy
- Jak zrobić łososia z piekarnika w musztardzie?
- Pieczony łosoś w folii
- Surówki do pieczonego łososia
Proste i wygodne w przygotowaniu danie obiadowe. Sprawdzi się, szczególnie gdy macie mało czasu, brakuje wam pomysłu lub nie chcecie brudzić wielu garnków. Wystarczy wokół łososia ułożyć pokrojone warzywa i piec w jednym żaroodpornym naczyniu. Wypróbuj przepis na łososia z piekarnika w musztardzie.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć łososia z piekarnika w musztardzie
Łosoś z piekarnika – przepis z marynatą z musztardy
Liczba porcji: dla 2 osób.
Czas przygotowania: 5 + 20 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g filetu z łososia ze skórą,
- 1 łyżka oleju,
- 20 g musztardy np.: Dijon lub francuskiej z całymi ziarnami gorczycy,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- 20 ml soku z cytryny.
Jak zrobić łososia z piekarnika w musztardzie?
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190° Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym rozprowadź olej i ułóż filet z łososia skórą do dołu.
- Filet z łososia skrop sokiem z cytryny, oprósz świeżo zmielonym pieprzem i rozsmaruj na wierzchu musztardę.
- Łososia piecz w piekarniku przez 20 minut.
- Gdy łosoś lekko się zarumieni, jest gotowy do podania.
W naszej galerii możecie zobaczyć sposób podania łososia z piekarnika
Pieczony łosoś w folii
Innym sposobem na upieczenie łososia jest ułożenie go w folii aluminiowej spryskanej olejem i ułożenie bezpośrednio na blasze piekarnika. Tak upieczonego łososia można podawać z upieczoną lub ugotowaną fasolką szparagową oraz purée ziemniaczanym. Łosoś z piekarnika świetnie smakuje podany z pieczonymi ziemniakami lub sałatką z młodych ziemniaków. Ponadto świetnie sprawdza się ciecierzyca w puszce. Można ją odcedzić i zapiec razem z rybą. Dzięki temu będzie mniej naczyń do mycia, a także zyskamy dodatkową porcję białka.
Surówki do pieczonego łososia
Podając łososia z piekarnika w sosie musztardowym, nie można zapomnieć o porcji surówki. Smakowitą propozycją będzie surówka z kapusty pekińskiej albo soczysta surówka z pora i jabłka. Warto też jeść porcję gotowanych warzyw, takich jak kalafior lub brokuł. Z nimi łosoś w marynacie z musztardy będzie pożywną i zdrową propozycją na rodzinny posiłek.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: