Smakowita surówka z selera korzeniowego do obiadu. Wypróbuj przepis na zdrową przekąskę pełną witamin. Korzeń chrzanu podkręci smak
W skrócie
- Surówka z selera – przepis do obiadu
- Ja zrobić surówkę z selera?
- Surówka z selera bez jabłka
Najlepsza surówka z selera korzeniowego powstanie poprzez połączenie go ze startym jabłkiem, pokruszonymi orzechami włoskimi oraz sosem na bazie jogurtu i startego chrzanu. Warto też dodawać odrobinę zieleniny w postaci posiekanej natki pietruszki, koperku lub mięty. Szybka i smaczna surówka ze składników, które znajdziecie w każdym warzywniaku.
W naszej galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania surówki z selera
Surówka z selera – przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 bulwa selera,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 30 g orzechów włoskich,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka startego chrzanu,
- 1 łyżka majonezu,
- do smaku: sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Surówka z selera – przepis do obiadu
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 bulwa selera,
- 1 jabłko,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 30 g orzechów włoskich,
- 20 g posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka startego chrzanu,
- 1 łyżka majonezu,
- do smaku: sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Ja zrobić surówkę z selera?
Przygotowanie:
- Selera należy umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Następnie jabłko należy umyć, można obrać i zetrzeć na tarce tak jak selera.
- Orzechy włoskie należy drobno posiekać lub utłuc w moździerzu i dodać do selera z jabłkiem.
- Składniki surówki z selera trzeba polać octem jabłkowym i wymieszać.
- W oddzielnej misce należy połączyć olej rzepakowy, gęsty jogurt naturalny, starty chrzan i majonez. Sos należy dokładnie wymieszać i polać nim surówkę z selera.
- Następnie do surówki należy dodać posiekaną natkę pietruszki i doprawić solą i pieprzem.
- Surówka z selera korzeniowego jest gotowa do podania.
Surówka z selera bez jabłka
Jeżeli nie przepadacie za połączeniem selera i jabłka, to możecie urozmaicić smak surówki, ścierając na tarce soczystą gruszkę. Znakomicie smakuje połączenie surówki z selera z marchewką, korzeniem pietruszki, a także kalarepką. Do surówki z selera można także dodać suszoną żurawinę albo rodzynki. Każda z tych wersji surówki z selera korzeniowego dostarczy porcji witamin i minerałów.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: