Smakoterapia, czyli jak żyć i jeść zdrowo. Garść przepisów od ekspertki!

ohme.pl 1 rok temu

Jak wziąć ODPOWIEDZIALNOŚĆ za swoje zdrowie? Jak być PROodpornościowym zamiast ANTYwirusowym? Jak współpracować z mikrobiomem ludzkim, który wszak zasiedla nasze ciało w liczbie drobnoustrojów znacznie przewyższającej liczbę komórek naszego ciała? Jak możemy spojrzeć na zdrowie, korzystając z podpowiedzi TCM? Jak żyć zdrowo? Dlaczego chorujemy? Co jeść i od czego zależy wybór pożywienia? Na te pytania odpowiada wyczerpująco autorka „Smakoterapii” Iwona Zasuwa. Mamy dla was kilka przepisów z najnowszej książki!

Tofu z bakłażanem i figą

Odświeżająca sałatka, dobra na późne lato i wczesną jesień. W chłodniejszych miesiącach podaję ją na ciepło wraz z duszonym tofu i ciepłymi termicznie przyprawami.

Smakoterapia – przepisy Iwony Zasuwy

SKŁADNIKI:

• bakłażan (średniej wielkości) 1 szt.
• tofu naturalnie fermentowane 220 g
• świeże figi 3 szt.
• oliwa 2 łyżki

marynata:
• balsamico 3 łyżki
• czosnek przeciśnięty przez praskę, nieduży 1 ząbek
• oliwa 2 łyżki
• miód lub słód 1 łyżka
• sos sojowy 2 łyżki
• rozmaryn 1–2 gałązki lub inne zielone zioła
• adżika (str. 285) 1 łyżeczka

WYKONANIE:

Bakłażana pokrój w plastry o grubości maksymalnie 1 cm. Na patelni podgrzej 2 łyżki oliwy z 3 łyżkami wody i w takiej emulsji podduś bakłażana pod przykryciem. Po chwili odwróć na drugą stronę, lekko ugnieć widelcem i podlej wodą, jeżeli jest za sucho na patelni. Następnie przygotuj marynatę: wymieszaj wszystkie składniki trzepaczką, dodaj poszarpany rozmaryn (jedną gałązkę zostaw dla ozdoby). Figi pokrój w plastry. Ułóż wszystkie składniki na talerzu, posmaruj marynatą plastry bakłażana i plastry tofu, ułóż na talerzu, polej pozostałą marynatą, posyp ziołami i podawaj.

Fasola w śmietanie

Moja ulubiona szparagówka w niczym nie przypomina już rozgotowanej stołówkowej fasoli okraszonej przypaloną tłustą tartą bułą. prawdopodobnie to właśnie te doświadczenia sprawiły, iż latami nie sięgałam po fasolkę szparagową. Odczarowana smakuje wybornie! Każdy z nas ma pewnie takie przykre doświadczenia smakowe z dzieciństwa, warto się im przyjrzeć z bliska, bo być może omijają nas wspaniałe doznania smakowe.

Smakoterapia – przepisy Iwony Zasuwy

SKŁADNIKI:

• fasolka szparagowa żółta mamut 2 garści
• cukinia nieduża) 1 szt.
• cebula 1 szt.
• kalafior kilka różyczek
• szczypior pęczka
• oliwa extra vergine 3 łyżki
• czosnek 1 ząbek
• chili szczypta
• sok z cytryny2–3 łyżki
• orzechy nerkowca lub migdały blanszowan 2 garści
• lubczyk gałązka
• kurkuma szczypta
• sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Fasolkę umyj, pozbaw włókien, cukinię pokrój w kostkę, a cebulę i czosnek drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż cebulę i czosnek posypane solą, podlej niewielką ilością wody i wrzuć fasolkę oraz różyczki kalafiora. Po 5 minutachdołóż cukinię i duś do ulubionej miękkości lub twardości warzyw. Do blendera wrzuć nerkowce (lub migdały), dodaj lubczyk, kurkumę, sok z cytryny i stopniowodolewaj wodę, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Zmiksuj na kremową śmietanę i wlej do warzyw. Dodaj sól i pieprz, odrobinę chili i podawaj posypane grubo krojonym szczypiorem. Serwuj samodzielnie albo z ryżem lub podprażoną kaszą jaglaną. Smaczne! I pożywne!

Prosta sałata z boczniakami

Dobry przepis na lato! Z dodatkiem innych sezonowych warzyw możesz spożywać boczniaki w zasadzie o każdej porze roku. Jesienią z pieczonym batatem lub dynią, zimą z ziemniakami i burakami z dodatkiem kiszonki.

Smakoterapia – przepisy Iwony Zasuwy

SKŁADNIKI:

• boczniaki 250 g
• sałata rzymska 1 szt.
• cebula szt.
• pomidory 2 szt.
• koper pęczka
• olej sezamowy 1 łyżka
• sos sojowy tamari 1 łyżka
• kminek mielony łyżeczki
• pieprz ziołowy łyżeczki
• sól i pieprz do smaku

SOS:
• oliwa extra vergine łyżki
• sok z cytryny 1 łyżka
• miód lub syrop klonowy 1 łyżeczka
• bazylia świeża lub suszona 3 łodyżki lub 1 łyżeczka
• sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

Warzywa umyj i rozdrobnij: sałatę poszarp niedbale, pomidory pokrój w cząstki, cebulę w półksiężyce. Grzybki poszarp w paski, włóż na patelnię, polej olejem sezamowym, sosem sojowym, posyp solą, kminkiem i pieprzem ziołowym i uduś, w razie potrzeby podlewając wrzątkiem (bez rumienienia).Grzyby lekko przestudź, wyłóż na sałatę, dodaj pomidory, cebulę, koper. Przygotuj sos: utrzep widelcem w misce oliwę, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy i bazylię. Sosem polej gotowe danie.

Smakoterapia – przepisy Iwony Zasuwy
Idź do oryginalnego materiału