Kaszanka na bułce mlecznej z modrą kapustą i piklowaną dynią
Składniki:
bułka mleczna
kaszanka (pokrojona na trzy części)
jajko do panierowania
panko (japońska panierka)
olej do smażenia
modra kapusta: kapusta biała, jabłko, sól, cukier, olej, ocet spirytusowy
piklowana dynia
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojone jabłko, gotujemy od razu z solą i cukrem. Następnie dodajemy olej i ocet spirytusowy.
Bułkę mleczną grillujemy.
Kaszankę panierujemy w jajku i panko, smażymy na złoto.
Na bułkę nakładamy kapustę, a na wierzch chrupiącą kaszankę.
Podajemy z piklowaną dynią.
Frankfurterki w sosie pomidorowym z cukinią i kabaczkiem
Składniki:
frankfurterki (pokrojone na trzy części)
cukinia
kabaczek
cebula
czosnek
pomidory koktajlowe
sok pomidorowy
sól, pieprz, oregano
natka pietruszki
parmezan
jajko sadzone (do podania)
Przygotowanie:
Cukinię i kabaczka kroimy, podsmażamy z cebulą i czosnkiem.
Dodajemy pomidory koktajlowe, podlewamy sokiem pomidorowym.
Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Frankfurterki podsmażamy osobno i dodajemy do sosu.
Całość posypujemy pietruszką i parmezanem.
Podajemy z jajkiem sadzonym.
Deser dyniowy z cytrynową nutą
Składniki:
dynia
śmietana
galaretka cytrynowa
kruche ciasteczka (opcjonalnie)
konfitura z porzeczki
mini bezy
świeże owoce
Przygotowanie:
Dynię kroimy na cztery części, pieczemy 40 minut w 160°C.
Miąższ miksujemy z dodatkiem śmietany.
Dodajemy rozpuszczoną galaretkę cytrynową i dokładnie łączymy.
Masę przekładamy do małych naczyń. Na spodzie można ułożyć kruche ciasteczka i konfiturę z porzeczki.
Podajemy z mini bezami i świeżymi owocami.
Tost z łososiem wędzonym i buraczkami na słodko-kwaśno
Składniki:
chleb tostowy
buraczki (surowe)
masło
konfitura z czarnej porzeczki
ocet balsamiczny
łosoś wędzony
koperek
serek kanapkowy lub twarogowy
Przygotowanie:
Tost grillujemy.
Buraczki ścieramy na grubej tarce, podsmażamy na maśle.
Dodajemy konfiturę z porzeczki i ocet balsamiczny, odparowujemy do zwartej konsystencji.
Na tosty nakładamy buraczki, następnie łososia.
Wykańczamy koperkiem i serem kanapkowym lub twarogowym.
Focaccia z salsą pomidorową i pesto
Składniki:
ciasto na focaccię
zielone pesto
pomidory (pokrojone w kostkę)
cebula biała
ogórek świeży
ogórek konserwowy
sól, pieprz, ostra papryka
ocet winny lub jabłkowy
olej
parmezan
oliwki
Przygotowanie:
Wypiekamy ciasto na focaccię.
Smarujemy je zielonym pesto i chwilę zapiekamy.
Przygotowujemy salsę: pomidory, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, octem i olejem.
Na focaccię z pesto nakładamy salsę, posypujemy parmezanem i pokrojonymi oliwkami.