Smaki jesieni w „Hej Poznań” – przepisy Macieja Woźniaka

codziennypoznan.pl 2 godzin temu

Kaszanka na bułce mlecznej z modrą kapustą i piklowaną dynią

Składniki:

  • bułka mleczna

  • kaszanka (pokrojona na trzy części)

  • jajko do panierowania

  • panko (japońska panierka)

  • olej do smażenia

  • modra kapusta: kapusta biała, jabłko, sól, cukier, olej, ocet spirytusowy

  • piklowana dynia

Przygotowanie:

  1. Kapustę szatkujemy, dodajemy pokrojone jabłko, gotujemy od razu z solą i cukrem. Następnie dodajemy olej i ocet spirytusowy.

  2. Bułkę mleczną grillujemy.

  3. Kaszankę panierujemy w jajku i panko, smażymy na złoto.

  4. Na bułkę nakładamy kapustę, a na wierzch chrupiącą kaszankę.

  5. Podajemy z piklowaną dynią.


Frankfurterki w sosie pomidorowym z cukinią i kabaczkiem

Składniki:

  • frankfurterki (pokrojone na trzy części)

  • cukinia

  • kabaczek

  • cebula

  • czosnek

  • pomidory koktajlowe

  • sok pomidorowy

  • sól, pieprz, oregano

  • natka pietruszki

  • parmezan

  • jajko sadzone (do podania)

Przygotowanie:

  1. Cukinię i kabaczka kroimy, podsmażamy z cebulą i czosnkiem.

  2. Dodajemy pomidory koktajlowe, podlewamy sokiem pomidorowym.

  3. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

  4. Frankfurterki podsmażamy osobno i dodajemy do sosu.

  5. Całość posypujemy pietruszką i parmezanem.

  6. Podajemy z jajkiem sadzonym.


Deser dyniowy z cytrynową nutą

Składniki:

  • dynia

  • śmietana

  • galaretka cytrynowa

  • kruche ciasteczka (opcjonalnie)

  • konfitura z porzeczki

  • mini bezy

  • świeże owoce

Przygotowanie:

  1. Dynię kroimy na cztery części, pieczemy 40 minut w 160°C.

  2. Miąższ miksujemy z dodatkiem śmietany.

  3. Dodajemy rozpuszczoną galaretkę cytrynową i dokładnie łączymy.

  4. Masę przekładamy do małych naczyń. Na spodzie można ułożyć kruche ciasteczka i konfiturę z porzeczki.

  5. Podajemy z mini bezami i świeżymi owocami.


Tost z łososiem wędzonym i buraczkami na słodko-kwaśno

Składniki:

  • chleb tostowy

  • buraczki (surowe)

  • masło

  • konfitura z czarnej porzeczki

  • ocet balsamiczny

  • łosoś wędzony

  • koperek

  • serek kanapkowy lub twarogowy

Przygotowanie:

  1. Tost grillujemy.

  2. Buraczki ścieramy na grubej tarce, podsmażamy na maśle.

  3. Dodajemy konfiturę z porzeczki i ocet balsamiczny, odparowujemy do zwartej konsystencji.

  4. Na tosty nakładamy buraczki, następnie łososia.

  5. Wykańczamy koperkiem i serem kanapkowym lub twarogowym.


Focaccia z salsą pomidorową i pesto

Składniki:

  • ciasto na focaccię

  • zielone pesto

  • pomidory (pokrojone w kostkę)

  • cebula biała

  • ogórek świeży

  • ogórek konserwowy

  • sól, pieprz, ostra papryka

  • ocet winny lub jabłkowy

  • olej

  • parmezan

  • oliwki

Przygotowanie:

  1. Wypiekamy ciasto na focaccię.

  2. Smarujemy je zielonym pesto i chwilę zapiekamy.

  3. Przygotowujemy salsę: pomidory, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką, octem i olejem.

  4. Na focaccię z pesto nakładamy salsę, posypujemy parmezanem i pokrojonymi oliwkami.

Idź do oryginalnego materiału