Smaki babcinych szuflad – odnaleźć i ugotować

powiat.poznan.pl 1 godzina temu

W sobotę, odbyły się warsztaty kulinarne „Gotujemy”, w którym wzięli udział seniorzy, rodzice i dzieci… To drugie już spotkanie w ramach projektu pn. „Smaki babcinych szuflad – odnaleźć i ugotować” organizowanego przez Instytut Skrzynki w swojej siedzibie – Dworze Skrzynki. Tematem wydarzenia były dwie zupy wpisane na listę produktów tradycyjnych dla województwa wielkopolskiego, które uczestnicy przygotowali pod okiem eksperta, Kajetana Świokły, szefa kuchni restauracji Dworu Skrzynki, która słynie właśnie z tradycyjnych regionalnych przysmaków.

Spotkanie, zgodnie z założeniem projektu, było także okazją do prezentacji przepiśników i kuchennych utensyliów przyniesionych przez uczestników. Historią uszytego i wyszywanego w 1935 roku prababcię fartuszka odpowiedziała występująca w roli eksperta Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki. Zachęcała do zapisywania takich historii, jak i receptur na przysmaki naszych prababć, babć, mam i teściowych. Dzięki takim właśnie zapiskom swojej mamy, podzieliła się także z obecnymi swoją rodzinną recepturą pochodzącą od prababci na kiszone ogórki, które pod jej okiem przygotowali uczestnicy.

Integracji i rozmowom o dawnych rodzinnych recepturach sprzyjała degustacja przygotowanych zup. Zebrani goście nie rozeszli się do domów z pustymi rękami, bowiem każdy zabrał przygotowany ze sobą słoiczek z ogórkami oraz butelkę, w której już niedługo wytworzy się aromatyczny ocet z jabłek z wodą i cukrem. Zestawy upominków trafiły też do zwycięzców quizu kulinarnego, których wyzwanie polegało na degustacji i rozpoznaniu popularnych w Wielkopolsce przetworów. Kolejne spotkania z tego cyklu 20 oraz 21 września. Zadanie zostało dofinansowane ze środków Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictw Wsi w Programie Folk(od)nowa.

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału