Ten przepis będzie hitem lata! Pyszne pierogi na słodko z delikatnym ciastem z rabarbarem i truskawkowym musem to smak wakacji.
Pierogi to klasyk polskiej kuchni, za którym wprost przepadam. Jesienią i zimą chętnie sięgam po te cięższe farsze, jak kapusta czy mięso. Chcąc jednak wykorzystać w pełni pyszny sezon na najlepsze owoce i warzywa z przydomowego ogródka, latem robię pierogi na słodko. Tym razem postawiłam nie na jagody czy jabłka z cynamonem, a na pyszny farsz na bazie rabarbaru. Jego cierpkość przełamuję cukrem oraz masłem. Przepis na ciasto z pewnością warto zapamiętać — sprawdzi się nie tylko przy słodkich pierogach.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:
Pierogi z rabarbarem
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli
- 280 ml ciepłej wody
Farsz:
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- rabarbar
Dodatki:
- mus truskawkowy
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewam do dużej miski. Stopniowo dodaję do niej ciepłą wodę, mieszając masę rękami.
- Następnie przekładam masę na stolnicę i wyrabiam. jeżeli masa klei się do rąk, podsypują ją mąką.
Ciasto na pierogi – Pyszności
- Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję masło i podgrzewam. Gdy zacznie puszczać sok, dosypuję cukier. Podgrzewam, cały czas mieszając.
Farsz z rabarbaru
- Truskawki myję, usuwam szypułki i przy pomocy blendera zamieniam w pyszny mus. jeżeli truskawki są dojrzałe, to nie musisz doprawiać ich dodatkowo cukrem.
- Ciasto na pierogi rozwałkowuję i wycinam w nim kółka przy pomocy szklanki.
- Na środku umieszczam porcję rabarbaru i dokładnie zalepiam brzegi.
Lepienie pierogów – Pyszności
- Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję ok. 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucam zbyt dużej ilości pierogów na raz, aby się nie posklejały.
Gotowanie pierogów – Pyszności
- Gotowe pierogi odsączam z wody i przekładam na talerz. Podaję z przygotowanym wcześniej musem truskawkowym. Smacznego!
Pierogi z rabarbarem – Pyszności