Smak lata zamknięty w pierogach. Pyszny farsz z rabarbarem i musem truskawkowym skradnie serca

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Ciasto na pierogi- Pyszności


Ten przepis będzie hitem lata! Pyszne pierogi na słodko z delikatnym ciastem z rabarbarem i truskawkowym musem to smak wakacji.

Pierogi to klasyk polskiej kuchni, za którym wprost przepadam. Jesienią i zimą chętnie sięgam po te cięższe farsze, jak kapusta czy mięso. Chcąc jednak wykorzystać w pełni pyszny sezon na najlepsze owoce i warzywa z przydomowego ogródka, latem robię pierogi na słodko. Tym razem postawiłam nie na jagody czy jabłka z cynamonem, a na pyszny farsz na bazie rabarbaru. Jego cierpkość przełamuję cukrem oraz masłem. Przepis na ciasto z pewnością warto zapamiętać — sprawdzi się nie tylko przy słodkich pierogach.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Pierogi z rabarbarem

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Farsz:

  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • rabarbar

Dodatki:

  • mus truskawkowy

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiewam do dużej miski. Stopniowo dodaję do niej ciepłą wodę, mieszając masę rękami.
  2. Następnie przekładam masę na stolnicę i wyrabiam. jeżeli masa klei się do rąk, podsypują ją mąką.

    Ciasto na pierogi – Pyszności

  3. Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję masło i podgrzewam. Gdy zacznie puszczać sok, dosypuję cukier. Podgrzewam, cały czas mieszając.

    Farsz z rabarbaru

  4. Truskawki myję, usuwam szypułki i przy pomocy blendera zamieniam w pyszny mus. jeżeli truskawki są dojrzałe, to nie musisz doprawiać ich dodatkowo cukrem.
  5. Ciasto na pierogi rozwałkowuję i wycinam w nim kółka przy pomocy szklanki.
  6. Na środku umieszczam porcję rabarbaru i dokładnie zalepiam brzegi.

    Lepienie pierogów – Pyszności

  7. Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję ok. 2-3 minuty od momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Nie wrzucam zbyt dużej ilości pierogów na raz, aby się nie posklejały.

    Gotowanie pierogów – Pyszności

  8. Gotowe pierogi odsączam z wody i przekładam na talerz. Podaję z przygotowanym wcześniej musem truskawkowym. Smacznego!

    Pierogi z rabarbarem – Pyszności

Idź do oryginalnego materiału