Nie wiesz co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy Ci świetny przepis na pieczone ziemniaki z karkówką i serem podawane z pyszną sałatką. Przygotowanie tego wspaniałego dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny, syty obiad, który z pewnością przypadnie Ci do gustu!
Domowe torebki z ciasta francuskiego z jabłkami: Prosty przepis dla wszystkich
Zapiekane ziemniaki z karkówką i serem podawane z pyszną sałatką
Do przygotowania tego doskonałego deseru wystarczy ciasto francuskie i jabłko
Co będzie nam potrzebne:
Składniki:
Marynata:
- 1,2 kg karkówki wieprzowej
- sól – do smaku
- pieprz czarny mielony – do smaku
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
Inne:
- 6 ziemniaków
- 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
Mieszanka:
- 2-3 łyżki oleju roślinnego
- 1 duża cebula
- 250-300 g grzybów
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kwaśnej śmietany lub białego jogurtu
- 150 ml śmietany – (zawartość tłuszczu 15%)
- 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 150 g sera
Ciasto z kremem mascarpone i wiśniami – smaczny i atrakcyjny deser!
Sałatka:
- 600-700 g rzodkiewek + sól
- 180 g paluszków krabowych
- 4 jajka na twardo
- zielona cebulka – do smaku
- świeży koperek – do smaku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól – do smaku
- czarny mielony pieprz – do smaku
Jak postępować:
1) Marynata : Karkówkę pokroić w drobniejsze plastry i przełożyć do miski, doprawić mieloną czerwoną papryką, solą i mielonym czarnym pieprzem – wymieszać do wchłonięcia przypraw i odstawić do zamarynowania na 10-15 minut.
2. Umieść ziemniaki w garnku z wrzącą, osoloną wodą – gotuj na małym ogniu przez 5 minut, a następnie wyjmij z garnka i pokrój w krążki i przełóż do miski. Doprawić solą, mielonym czarnym pieprzem i mieloną czerwoną papryką, dodać musztardę i skropić olejem – dobrze wymieszać, aby połączyć wszystkie składniki.
3. Następnie naprzemiennie rozłóż je na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, ładnie obok siebie.
4. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
5. Dodaj drobno posiekaną cebulę na patelnię z rozgrzanym olejem – smaż na małym ogniu na złoty kolor i dodaj posiekane grzyby. Doprawić solą i mielonym czarnym pieprzem – smażyć przez 20-30 sekund, następnie wlać kwaśną śmietanę lub biały jogurt, dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać ze śmietaną (zawartość tłuszczu 15%). Doprawić mielonym czerwonym pieprzem i bazylią – wymieszać i gotować razem.
6. Po upływie czasu pieczenia wyjąć blachę z piekarnika, nałożyć i rozprowadzić przygotowaną mieszankę na składnikach i posypać startym serem.
7. Piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180°C.
8. Sałatka: Rzodkiewki posiekać w misce, posypać solą i odstawić na 15 minut.
9. Włóż posiekane paluszki krabowe, posiekane ugotowane jajko, zieloną cebulkę i posiekany świeży koperek do innej miski, następnie dodaj rzodkiewki i dopraw majonezem, solą i czarnym pieprzem – dobrze wymieszaj i sałatka jest gotowa!
10. Podawaj pieczone ziemniaki z karkówką i serem z przygotowaną pyszną sałatką, a przede wszystkim z miłością i wspaniałym smakiem.
Przyjaciołom życzymy smacznego!