Frytki z cukinii to coś, czego szukaliście. Chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku. Zrobicie je szybko, a dzięki temu, iż są z piekarnika, nie będą ociekać tłuszczem. jeżeli jeszcze nie próbowaliście tego specjału, koniecznie zapiszcie sobie ten przepis. To świetne rozwiązanie na awaryjne danie na szybko.
Podobnie jak ogórek czy arbuz, cukinia należy do rodziny dyniowatych. Jej nazwa pochodzi z języka włoskiego („zucca”) i oznacza właśnie dynię. Cukinia pochodzi z Meksyku oraz terenów Ameryki Południowej, ale w tej chwili uprawia się ją głównie w krajach śródziemnomorskich, jak i w naszym klimacie. Co ciekawe, cukinia doczekała się polskich odmian. Jedną z nich jest żółtopomarańczowa Atena Polka F1.
Przeczytaj również: Wegetariańskie szaszłyki z tofu i dipem z fety i jogurtu błyskawicznie znikną z grilla. Pyszne, lekkie i proste
Pomysł na danie z cukinii. Idealna przekąska
Szukacie pomysłu na cukinię? Doskonale trafiliście! Frytki z cukinii sprawdzą się jako dodatek do obiadu czy przekąska na ciepło. To też inspiracja do stworzenia dania domówkę. Wystarczy, iż dodasz do nich dip czosnkowy lub śmietanowy i oprószysz całość świeżymi ziołami. Tak naprawdę kombinacji jest bez liku. Cukinia lubi nie tylko czosnek, ale również takie przyprawy, jak: curry, papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa, kminek, imbir, czarny pieprz, a także tymianek oraz rozmaryn.
Zamiast bułki tartej możesz użyć innego składnika, który nada frytkom chrupkości. Wypróbuj panierkę z otrębów, płatków kukurydzianych, płatków migdałowych, siemienia lnianego czy płatków owsianych. Dobrze sprawdzi się również panierka z panko, krakersów czy orzechowa. jeżeli nie masz pomysłu na sos, frytki podaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z ziołami i doprawioną solą i pieprzem. Wypróbuj też nasze przepisy na nasz dip czosnkowy lub sos tzatziki.
Cukinia- Pyszności
Chrupiące frytki z cukinii w aromatycznych ziołach. Przepis
Składniki:
- 2 średniej wielkości cukinie
- oliwa z oliwek
- 2 jajka
- przyprawy: słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek
- 200 g bułki tartej
- sól i grubo mielony pieprz
Przygotowanie:
- Cukinię przekrój na pół, a następie kilka razy wzdłuż, by otrzymać frytki o grubości maks. 2 cm.
- Rozkłóć jajka. Do innej miski wsyp bułkę tartą.
- Kawałki cukinii wymieszaj w oliwie i przyprawach. Następnie każdy kawałek najpierw obtocz w bułce, następnie w jajku i ponownie w bułce.
- Tak przygotowane frytki z cukinii układaj na blaszce wyłożonej papierem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut (aż się zarumienią).
Dlaczego warto jeść cukinię?
Cukinia jest niskokalorycznym warzywem, które może być doskonałym dodatkiem do zdrowej diety. Zawiera dużo wody, jest bogata w składniki odżywcze (witaminę C, witaminę A, potas i błonnik). Stanowi również dobre źródło błonnika, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego. Cukinia jest też bogata w przeciwutleniacze, m.in. w beta-karoten, pomagające zwalczać wolne rodniki w organizmie, które mogą uszkadzać komórki i przyczyniać się do różnych chorób, w tym chorób serca i niektórych typów nowotworów.