2 października 2025 roku odbyła się w naszej szkole dziesiąta edycja konkursu kulinarnego „Jedzmy smacznie i zdrowo”, którego hasło przewodnie brzmiało w tym roku: „Tradycja na talerzu w zdrowym stylu”. Wydarzenie, podobnie jak w poprzednich latach, promowało zdrowe odżywianie i rozwijało talenty kulinarne uczniów.
Zadaniem uczestników było przygotowanie dania zasadniczego oraz deseru, w których należało połączyć elementy kuchni tradycyjnej z nowoczesnym
i zdrowym podejściem. Młodzi kucharze wykazali się ogromną kreatywnością, starannością i wysokim poziomem umiejętności kulinarnych.
Prace oceniała komisja konkursowa w składzie: Dyrektor CKZiU nr 1 w Wadowicach – Anna Knapik oraz nauczyciele przedmiotów gastronomicznych – Witold Mondry i Małgorzata Widlarz. Wybór najlepszych potraw okazał się niezwykle trudny.
Po wnikliwej ocenie przygotowanych potraw:
- I miejsce – Mateusz Szklarczyk z klasy 5g za comber z miodownikiem oraz zapiekankę jabłkową,
- II miejsce – Maksym Kobyliushchyk z klasy 3k,
- III miejsce – Filip Aleksandrowicz, również z klasy 3k.
Wyróżnienia trafiły do: Anny Ochman z klasy 1 oraz Layli Sowińskiej z klasy 2 Branżowej Szkoły I stopnia.
Laureaci otrzymali atrakcyjne nagrody ufundowane przez Radę Rodziców oraz restaurację Cud Malina.
Dziesiąta edycja konkursu po raz kolejny dowiodła, iż tradycyjna kuchnia w połączeniu ze zdrowym stylem życia może tworzyć znakomite i wartościowe kulinaria, a młodzież z pasją i zaangażowaniem potrafi udowodnić, iż zdrowe jedzenie naprawdę może być smaczne.
Organizatorzy konkursu
mgr Katarzyn Kozak
mgr inż. Iwona Wiercimak












