"Smacznego weekendu": spaghetti

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 31.03.2023. Radio Kielce. Smacznego Weekendu. Na zdjęciu (od lewej): o. Andrzej Włodarczyk i Stanisław Blinstrub - Radio Kielce / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce


Spaghetti z oliwą, czosnkiem i pepperoni to potrawa jaką przygotował w audycji „Smacznego weekendu” kapucyn, ojciec Andrzej Włodarski. Potrawa łatwa i szybka w przygotowaniu.

SKŁADNIKI:

makaron spaghetti nr 5 (500 gr)

oliwa z oliwek (20 ml na 100 gr makaronu)

7 ząbków czosnku (ok. 1,5 ząbków na 100 gr makaronu)

5 papryczek pepperoni (1 na 100 gr makaronu)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron gotujemy w posolonej wodzie. Musi być al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy zmiażdżony i pokrojony czosnek oraz pokroje drobno papryczki. Podsmażamy tak by czosnek się nie zrobił brązowy. Odlewamy trochę wody z gotującego się makaronu i dodajemy na patelnie. Przerywamy w ten sposób proces smażenia. Odcedzamy spaghetti i wrzucamy na patelnię. Gotujemy aż do zredukowania płynów. Gotujemy jeszcze przez chwile, by makaron pozostał al dente.

Z patelni przekładamy na talerze i od razu podajemy.

Z podanego przepisu można przygotować 5-6 porcji.


Idź do oryginalnego materiału