Smacznego weekendu. Risotto szafranowe z łososiem i racuszki z karmelizowaną śliwką

radiokielce.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: 13.10.2023. Kielce. Smacznego Weekendu. Na zdjęciu (od lewej): kucharz Artur Drabik, Magdalena Sitek - Radio Kielce i kucharz Wojciech Olszewski / Fot. Angelika Rejnowicz - Radio Kielce


W piątek, 13 października w programie „Smacznego weekendu” gotowaliśmy z kucharzem Arturem Drabikiem oraz Wojciechem Olszewskim.

Składniki:

Risotto: (4 porcje)

Ryż arborio 0,5 kg

Cebula szalotka 2 szt.

Bulion drobiowy około 0,5 l

Szafran 1 opakowanie

Białe wytrawne wino 0,5 l

Łosos 0,6 kg

Oliwa z oliwek 3 łyzki

Masło 2-3 łyżki

Parmezan do posypania

Pieprz cytrynowy

Racuchy: (4 porcje)

Mąka 1 szklanka

Drożdże w proszku 5 gram

Śmietana 18proc. 3-4 łyżki

Proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Cukier waniliowy 2 łyżeczki

Jajka 3 szt.

Cukier 2 łyżeczki

Cynamon 1 łyżeczka

Miód 3 łyżki

Śliwki 0,5 kg

Sposób wykonania:

Risotto: Szalotkę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z oliwa i przesmażamy szalotkę. Gdy się zeszkli wsypujemy ryż i kilka minut przesmażamy mieszając , by nie przywarł do patelni. Po kilku minutach dodajemy bulion. Cały czas mieszamy, dodając co kilka chwil resztę bulionu. Dodajemy ½ opakowania szafranu i mieszamy. Gdy ryż jest al dente podlewamy winem. Po odparowaniu wina dodajemy schłodzone masło. Cały czas intensywnie mieszamy. Na koniec dodajemy pozostały szafran i parmezan, mieszamy i gotowe.

Łososia czyścimy, kroimy na porcje i marynujemy w oliwie z pieprzem cytrynowym. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy łososia.

Rybę podajemy na risotto.

Racuchy: Śmietanę i jajka mieszamy w misce na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Dokładnie mieszamy i zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Śliwki myjemy , kroimy na pół i pozbawiamy pestek. Na patelni rozpuszczamy cukier z cynamonem i karmelizujemy śliwki. Na koniec dodajemy miód i jeszcze chwilę przysmażamy.

Racuchy podajemy udekorowane śliwkami.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału