Smacznego weekendu. Pad thai z kurczakiem

radiokielce.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Smacznego weekendu. Pad thai z kurczakiem


W piątek, 29 września w programie „Smacznego weekendu” gotowaliśmy z kucharzem Adamem Łodejem. W roli głównej wystąpił kurczak.

Składniki:

Makaron ryżowy (długi) 2 paczki

Pierś z kurczaka 700g

Papryka 3 szt

Boczniaki paczka

Dymka szt

Cebula czerwona 2-3 szt

Fasola edamame 200g

Sol/pieprz

Sos sojowy 50 ml

Syrop kukurydziany ( do smaku)

Jajka 2 szt.

Pasta pat thai 100 ml

Sposób wykonania:

Marynujemy kurczaka w czosnku, cytrynie, paście pad thai i zostawiamy na chwilę. W między czasie kroimy warzywa (paprykę,fasole, cebule i grzyby). Nastawiamy wodę a gdy zacznie sue gotować solimy. Wrzucamy makaron ryżowy do wrzącej wody. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy olej. Smażymy kurczaka, dodajemy warzywa i chwile podsmażamy. Dodajemy pastę pad thai i syrop kukurydziany. Redukujemy sos do sosu dodajemy jajko, smażymy i podajemy.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału