Smacznego weekendu. Kluseczki z kaszy gryczanej

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 24.03.2023. Radio Kielce. Program kulturalny - Smacznego weekendu / Fot. Piotr Kwaśniewski - Radio Kielce


Radiową kuchnię odwiedzili dziś (piątek, 24 marca) wyjątkowi goście – ojcowie oblaci i nowicjusze z klasztoru na Świętym Krzyżu.

Podczas audycji „Smacznego weekendu” wspólnie przygotowali postne kluseczki gryczane z sosem grzybowym.

Ojcowie Oblaci pełnią posługę na Świętym Krzyżu od 1936 roku. w tej chwili w Klasztorze jest 11 Oblatów i 4 nowicjuszy.

W audycji uczestniczyli: ojciec Krzysztof Jamrozy – Mistrz Nowicjatu, ojciec Bogusław Harla – Socjusz Mistrza Nowicjatu oraz nowicjusze: Mateusz Chrzanowski, Wojciech Wilczek, Tomasz Maruszak i Karol Kossowski.

KLUSECZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z SOSEM GRZYBOWYM – PRZEPIS
(porcja dla 2 osób)

Składniki klusek:

– 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej

– 1 szklanka mąki ziemniaczanej

– 100 gram mielonego twarogu

– 1 jajko

– 4 ząbki czosnku

– sól, pieprz

Składniki sosu:

– 25 gram grzybów suszonych

– 1 średnia cebula

– 2 liście laurowe

– 3 kulki ziela angielskiego

– olej

– 1 łyżka mąki

Przygotowania klusek: Kaszę ugotować w osolonej wodzie i poczekać aż ostygnie. Następnie kaszę zblendować na jednolitą masę, dodać jajko, twaróg, posiekany czosnek. Wszystko wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać mąkę i wymieszać na jednolitą masę, ciasto musi się trochę lepić. Po wyrobieniu ciasta, na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy z ciasta wałki o średnicy 1 cm. Następnie wałki kroimy po skosie co 2-3 cm i gotujemy w osolonej wodzie. Gotować należy do wypłynięcia klusek po czym odczekać jeszcze 1 minutę.

Przygotowanie sosu: Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy do nasiąknięcia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnie wlewamy olej i smażymy cebulę do zeszklenia. Później dodajemy posiekane grzyby i przez 1 minutę podsmażamy razem. Następnie podlewamy cebulę i grzyby na patelni wodą z grzybów, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy przez 5-8 minut, na końcu dodajemy mąkę rozrobioną w 3 łyżkach wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

Idź do oryginalnego materiału