Smacznego weekendu. Jabłka prażone z kruszonka migdałową, sosem piernikowym i bitą śmietaną

radiokielce.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Smacznego weekendu. Jabłka prażone z kruszonka migdałową, sosem piernikowym i bitą śmietaną


Składniki:

Kruszonka / prażone migdały

0,15 kg masła

O,15 kg cukru

0,3 kg mąki orkiszowej

0,8 kg płatków migdała

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i schłodzić. Kruszonkę rozsypać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Na drugiej blasze rozsypać płatki migdałów. Kruszonkę i migdały piec w temp. 180 st. C przez ok. 5- 7 min do zrumienienia.

Składniki:

Nadzienie jabłkowe

1 kg twardych jabłek

Sok i skórka z 1/2 pomarańczy

1 łyżka masła

1 szt. galaretki cytrynowej

0,1 kg żurawiny suszonej

Cukier do smaku

Sposób wykonania:

Na maśle obsmażyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka wraz ze skórką pomarańczową, następnie dodać żurawinę namoczoną w ciepłej wodzie. Dusić do miękkości z wodą z żurawiny i galaretką.

Sos piernikowy

Składniki:

0,12 l mleka

0,12 l śmietanki 36 proc.

3 żółtka

1/2 łyżeczki przyprawy do piernika i kawy zbożowej.

0,08 kg cukru

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puch hartować zagotowana śmietanka i mlekiem z przyprawa i kawa zbożową. Ogrzewać do temp. Max 75 st. C.

Podanie:

Do formy przełożyć upieczona kruszonkę. Wyłożyć prażone jabłka i obsypać sowicie kruszonką i prażonymi migdałami. Podawać z sosem piernikowym i bitą śmietaną.

Autor: Mariusz Bezak


Idź do oryginalnego materiału