Smacznego weekendu. Gołąbki z łososia w kremowo pomidorowym sosie z masłem

radiokielce.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Smacznego weekendu. Gołąbki z łososia w kremowo pomidorowym sosie z masłem


Podane w formie nie zawiniętej czerwone gołąbki z łososia w kremowo pomidorowym sosie z masłem i tłuczonymi ziemniakami z oliwą z białej trufli.

Do przygotowania:

Składniki:

Kapusta czerwona 1 szt

Ryż 4 torebki

Sól

Pieprz

Masło kostka

Śmietana 31% 1 szt

Łosoś wędzony 1 op

Mleko 1 l

Koncentrat pomidorowy 0,5 kg

Ziemniaki 2 kg

Jajka 2 szt

Oliwa 1 l

Cukier 200 g

Szczypior pęczek

Oliwa z białej trufli 100 ml

Gołąbki bez zawijania:

Kapustę czerwoną obieramy z pierwszej warstwy liści, i siekamy w dosyć drobną kostkę. W tym samym czasie gotujemy ryż do miękkości w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy z oliwek. Gdy wszystko mamy gotowe, przekładamy całość do miski i dodajemy bardzo drobno i wcześniej osuszonego wędzonego łososia. Dodajemy również sól, pieprz i jedno całe jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładko masę i formujemy z nich dosyć większe pół elipsowate formy. Smażymy z jednej, i z drugiej strony na rozgrzanej patelni z oliwa i odrobiną masła.

Sos pomidorowy:

W osobnym garnku rozcieramy przecier pomidorowy, i dokładnie go przesmażamy. Dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy masło sól, pieprz odrobine mleka, oliwy i śmietanki. Czekamy aż sos zgęstnieje, i odstawiamy. W razie potrzeby sos możemy zagęścić maślano mączna zasmażką.

Tłuczone ziemniaki:

Ziemniaki obieramy z łupin i dokładnie myjemy. Gotujemy do miękkości, i tłuczemy z odrobiną masła, mleka i śmietanki. Na końcu aromatyzujemy wszystko odrobinami kropli oliwy z białej trufli, i dokładnie nasze ziemniaki ubijamy ponownie na konsystencje puchu.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału