Smacznego weekendu. Dynia w roli głównej

radiokielce.pl 1 rok temu
Zdjęcie: 22.09.2023. Kielce. Smacznego Weekendu. Na zdjęciu: Magdalena Sitek - Radio Kielce i Patryk Kwieciński - firma cateringowa Moko / Fot. Angelika Rejnowicz - Radio Kielce


Dziś (piątek, 22 września) w programie „Smacznego weekendu” gotowaliśmy z Patrykiem Kwiecińskim z firmy cateringowej Moko. W roli głównej wystąpiła dynia.

Danie pierwsze:

Krem z pieczonej dyni i ziemniaków, podany z maślanym popcornem, oliwą, mini mozzarellą, i migdałami

Danie drugie:

Placki z dyni, podane z sosem pieczarkowo-śmietanowym z masłem, smażoną rukolą, i tartym parmezanem

Składniki:

Dwie duże dynie
3 kg ziemniaków
Śmietanka 30 proc. karton
Tarty parmezan 1 duże opakowanie
Rukola 1 opakowanie
Masło kostka
Popcorn gotowy 1 opakowanie
Mini mozarella 2 opakowania
Oliwa 1 l
Migdały 1 opakowanie
Pieczarki 2 opakowania (mogą być krojone)
Por 2 sztuki
Sos balsamiczny gesty 1 opakowanie
Mleko 1 opakowanie
3 jajka
Mąka pszenna

Przepis:

Krem z pieczonej dyni i ziemniaków, podany z maślanym popcornem, oliwą, mini mozzarellą, i migdałami

Dynie obieramy ze skórki, i kroimy w dosyć dużą kostkę. Tę samą czynność wykonujemy z wcześniej umytymi ziemniakami.
Razem wszystko podsmażamy, na oliwie z odrobiną masła soli i pieprzu. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, odrobinę soli, cukru białego i świeżo zmielonego pieprzu.

Wszystko powoli doprowadzamy do wrzenia, na suchej patelni prażymy białe płatki migdałów na złoty kolor, mini mozzarellę kroimy w małe ćwiartki i szykujemy oliwę z oliwek.

Gdy zupa zacznie się intensywnie gotować, wyłączamy pod nią ogień, i zaczynamy blendować na gładka masę, dolewając odrobinę słodkiej śmietanki.

Zupę przelewamy na talerz i dekorujemy mozzarellą, płatkami migdałów, i solidnym chlustem oliwy z oliwek.

Przepis:

Placki z dyni, podane z sosem pieczarkowo-śmietanowym z masłem, smażoną rukolą, i tartym parmezanem

Dynie obieramy ze skórki, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy soli, pieprzu, dwa jajka, i mąkę pszenną do zagęszczenia naszej dyniowej masy.

W osobnym garnku lub na patelni, przesmażamy nasze umyte wcześniej pieczarki, razem z porem, do momentu aż wszystkie warzywa puszczą swoje soki.

Następnie dodajemy sól, pieprz i świeżo skrojony w plastry czosnek. Całość zalewamy bulionem lub krystaliczną wodą i chwilę gotujemy na małym ogniu.

Całość wykańczamy odrobina masła i śmietanki. Na samym końcu zagęszczamy wszystko zasmażką.

Na patelni rozgrzanej z oliwą, formujemy małe, ale równe placuszki, i smażymy je z obu stron na na złoty kolor. Po wszystkim odsączamy nasze placki na ręczniku papierowym, by oddały swój tłuszcz.

Na talerzu układamy nasze dyniowe krążki, polewamy sosem i dekorujemy parmezanem i podsmażoną rukolą.

Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału