Nie wiesz, co ugotować na obiad i nie chcesz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? Krok po kroku przedstawiamy Ci pyszny przepis na smaczne roladki ziemniaczane z farszem. Przygotowanie dania zajmie Ci zaledwie kilka minut, a będziesz mieć pyszny pełnowartościowy obiad lub kolację. Koniecznie je zrób!
Śniadanie dla leniwych: po prostu wrzuć wszystko na patelnię i gotowe
Co będzie potrzebne:
- 1 kg mięsa
- sól – do smaku
- czarny pieprz – do smaku
- mielona czerwona papryka – do smaku
- koperek – do smaku
- 100 g masła
- 3 ząbki czosnku
Udekorować:
- 4-5 ziemniaków
- sól – do smaku
- pieprz czarny – do smaku
- mielona czerwona papryka – do smaku
- zioła prowansalskie – do smaku
- suszony czosnek – do smaku
- oliwa z oliwek – do smaku
Sałatka:
- 3 pomidory
- 1 ogórek
- sałata – według uznania
- koperek – do smaku
Sos – dressing:
- oliwa z oliwek – do smaku
- sos sojowy – do smaku
- sok z cytryny – do smaku
- musztarda – do smaku
Szybki obiad z jednego arkusza: kawałki kurczaka z ziemniakami i smacznym sosem
Jak postępować:
1) Pokroić mięso na grubsze plastry. Przykryć folią i poklepać z obu stron.
2. Posolić, popieprzyć i posypać każdy plaster mieloną czerwoną papryką.
3. Włożyć masło, posiekany koperek, zmiażdżony czosnek i rozgnieść łyżką.
4) Rozsmarować mieszankę na mięsie i zwinąć w roladkę. Przekłuć je szpikulcem, aby się nie rozpadły.
5. W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę i umieść je w naczyniu do pieczenia. Dopraw solą, czarnym pieprzem, mieloną czerwoną papryką, przyprawami prowansalskimi, suszonym czosnkiem i skrop oliwą z oliwek.
6. Umieść bułki na talerzu i przykryj je papierem do pieczenia.
7. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180°C.
8. W międzyczasie posiekaj pomidory, ogórka, sałatę i dodaj posiekany koperek do miski.
9. W misce połączyć oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny, musztardę i wymieszać.
10) Polać sałatkę dressingiem i wymieszać łyżką.
11. Po upływie czasu sprawdź, czy ziemniaki i bułki są ugotowane, a jeżeli tak, wyjmij je z piekarnika i posmaruj sokami.
12. Piec bułki przez kolejne 25 minut w temperaturze 180°C.
13) Następnie zdjąć z patyczków do szaszłyków i podawać z ziemniakami i sałatką z dużą ilością smaku, euforii i wdzięku.
14. smacznego!