W niedzielę, 29 czerwca, na Błoniach na Zarabiu w Gdowie odbył się piknik kulinarny „Niedziela ze smakiem”. W wydarzeniu wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich, które rywalizowały w dwóch konkursach: „Bitwie Regionów” – etapie powiatowym konkursu organizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz w lokalnym konkursie grillowym „Wpadnij na grilla”.
W kulinarnych zmaganiach udział wzięło łącznie 14 kół – 9 rywalizowało w Bitwie Regionów, a 5 w konkursie grillowym. Jury konkursu grillowego, w którego skład weszli przedstawiciele władz Gminy Gdów na czele z Wójtem Gminy Gdów Zbigniewem Wojasem oraz goście z partnerskiego regionu w Rumunii, wyróżniło Koło Gospodyń Wiejskich z Wieńca za danie składające się z grillowanego jabłka, szparagów z boczkiem, udka z sałatką ziemniaczaną oraz lemoniady. Nagrodę publiczności otrzymało KGW ze Szczytnik za kociołek z grilla z ziołowym chlebem. Wyróżnione Koła otrzymały grille gazowe, a wśród głosujących rozlosowano upominki gminne.
Z kolei w konkursie „Bitwa Regionów” najlepsza okazała się potrawa przygotowana przez KGW ze Słomiroga – tradycyjna „Fiutka”, czyli kartoflanka według lokalnej receptury. Drugie miejsce przypadło KGW z Kokotowa za danie „Spółka”, a trzecie – KGW Gruszki z Brzezia za zupę kminkową. Wyróżnienia przyznano Kołom z Podłęża, Szarowa i Łysokani. Jury oceniało smak, wygląd i zgodność z lokalną kuchnią. Komisji przewodniczył dr hab. Piotr Gębczyński z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. W skład jury weszli także przedstawiciele KOWR, ARiMR, MODR i KRUS.
Oprócz części konkursowej, piknik oferował także występy artystyczne i atrakcje dla rodzin. Na scenie zaprezentowały się dwa zespoły folklorystyczne: Zespół Tańca i Śpiewu „Solny Gościniec” oraz Zespół Ludowy „Skrzydlanie”, prezentując tradycyjne tańce, pieśni ludowe i obrzędy charakterystyczne dla regionu, z którego pochodzą. Dla najmłodszych przygotowano darmowe dmuchańce oraz przejażdżki konne.
Wydarzenie miało charakter integracyjny, promując nie tylko lokalną kuchnię, ale także dziedzictwo kulturowe regionu. Mimo rywalizacji panowała przyjazna, rodzinna atmosfera – sprzyjająca rozmowom, degustacjom i wspólnemu spędzaniu czasu.