Smaczna rywalizacja o "Złotą Warzechę" w Stryszawie

beskidzka24.pl 1 rok temu

Trzynaście grup przystąpiło do 20. Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, który odbył się w sali głównej nowego budynku Gminnego Ośrodka Kultury w Stryszawie.

Konkurs zorganizowano po trzyletniej przerwie. Wcześniej odbył się w 2019 roku w remizie OSP Lachowice. W tym roku do kulinarnej rywalizacji zgłosiło się 13 grup: koła gospodyń wiejskich z powiatu suskiego oraz Zespół Szkół im. W. Witosa z Suchej Beskidzkiej.

Specjalna komisja oceniała uczestników w trzech kategoriach. W kategorii potraw typowo regionalnych pierwsze miejsce przyznano Stowarzyszeniu „Koło Gospodyń w Białce” za swojskiego kurczaka w sosie śmietanowo-cebulowym. Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie KGW „Siedlisko – Stryszawa Górna” za rosół z ziemniakami, a trzecie Stowarzyszenie „Nasza Wieś Śleszowice” za rosół z makaronem domowym.

W kategorii potraw współczesnych opartych na tradycjach regionalnych wygrało KGW „ Swojska Gromada” Juszczyn za pasztet z kurczaka z kolorowym pieprzem w galaretce na soku z malin. Druga nagroda przypadła KGW Kurów za kurczaka zapiekanego z jarzynami, a trzecia KGW „Lubniczanki” z Lachowic za kurczaka faszerowanego kaszą gryczaną i śliwkami. Wyróżnienie przyznano Zespołowi Szkół im. W. Witosa w Suchej Beskidzkiej za wyróżniającą się dekorację stołu i estetykę podania w obu kategoriach. Wręczono także nagrody specjalne ufundowane przez Ryszarda Czaickiego, prezesa Małopolskiej Izby Rolniczej dla KGW Stryszawa Dolna za placki z kurczaka z sosem borowikowym oraz dla KGW Jachówka za rosół z liliputa z makaronem.

W trzeciej kategorii tradycyjnych nalewek pierwsze miejsce przyznano KGW Targoszów za nalewkę z płatków róży. Drugie miejsce zajęło Stowarzyszenie „Nasza Skawica” za nalewkę z kwiatów czeremchy, a trzecie dla Stowarzyszenia Miłośników Regionu Suskiego „Skarbiec Suski” za „migdałówkę z polskich migdałów”. Przyznano także nagrodę specjalną Muzeum Miejskiego Suchej Beskidzkiej dla KGW Stryszawa Dolna za „winogronówkę” i dla KGW Jachówka za nalewkę z „Bożego Drzewka”. Przyznano też wyróżnienie za udział dla KGW Bieńkówka.

Głównym organizatorem konkursu był Gminny Ośrodek Kultury w Stryszawie, a współorganizatorami Starostwo Powiatowe w Suchej Beskidzkiej i Urząd Gminy Stryszawa.

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Fot. GOK Stryszawa

Idź do oryginalnego materiału