Słynny 100-letni turecki chleb. Bez długiego wyrabiania ciasta, gotowy w 5 minut

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Turecki chleb- Pyszności


Prosty turecki chleb na drożdżach to przepis, który pokochasz od razu. Domowe pieczywo przygotujesz bez długiego wyrabiania ciasta.

Chociaż mogłoby się wydawać, iż pieczenie chleba w domu to zadanie dla wytrwałych i doświadczonych, to w rzeczywistości mnóstwo jest przepisów, z którymi poradzą sobie również amatorzy. Kiedy nie mam ochoty na długie wyrabianie ciasta, a w lodówce brakuje zakwasu, chętnie sięgam po ten przepis. Pide przypomina nieco popularniejsze gruzińskie chaczapuri. Drożdżowe, miękkie ciasto świetnie sprawdzi się w roli pieczywa. Często przygotowuje się je z różnymi dodatkami, ale w wersji „saute” z powodzeniem zastąpi bułki i zwykły chleb. Delikatnie chrupiący na zewnątrz i mięciutki w środku- ten chlebek to prawdziwy hit.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz w naszym filmie:

Turecki chleb

Składniki:

  • 200 ml cieplej wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 120 g mąki uniwersalnej
  • 200 ml cieplej wody
  • 360 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko do posmarowania
  • sezam

Sposób przygotowania:

  1. Do 150 ml ciepłej (ale nie gorącej) wody dodaję drożdże i mieszam, aż się rozpuszczą.
  2. Dodaję ok. 2-3 łyżki przesianej mąki pszennej i dokładnie mieszam. Przykrywam folią i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Zaczyn z suszonych drożdży głównie się spieni, nie zwiększa tak mocno swojej objętości jak ten, który przygotowujesz ze świeżych drożdży.

    Turecki chleb – Pyszności

  3. Następnie wlewam pozostałą część wody i przesypuję kolejną porcję mąki. Łączę składniki i dodaję szczyptę soli.
  4. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na 20 minut.
  5. Blat obficie podsypuję mąkę i wylewam podrośnięte ciasto. Na górze również podsypuję je mąką i krótko wyrabiam.

    Turecki chleb – Pyszności

  6. Ciasto dzielę na dwie części i formuję prostokąt. Układam oba kawałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywam czystą ściereczką. Odstawiam na 20 minut do wyrośnięcia. Między dwoma plackami układam „przegródkę” z kawałka folii aluminiowej, aby podczas wyrastania kawałki ciasta nie połączyły się w jedną, dużą masę.

    Turecki chleb- Pyszności

  7. Podrośnięte ciasto smaruję żółtkiem. Przy pomocy rąk ugniatam ciasto, tworząc w środku wzór kratki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piekę przez 35 minut.

    Turecki chleb- Pyszności

  8. Gotowy chlebek posypuję sezamem. Smacznego!

    Turecki chleb- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału