Szybka przekąska z orzechami. Sprawdzony przepis
Mam dla ciebie prosty przepis na szybką przekąskę – orzechy w słonym karmelu. Bardzo lubię przygotowywać je na spokojne wieczory z ulubionym filmem czy książką. W kilka chwil cały dom pięknie pachnie karmelizowanymi orzechami, a ja mogę cieszyć się miseczką pysznych, chrupiących kąsków. Naprawdę trudno opanować się, by nie zjeść wszystkiego od razu. Gorąco polecam!
Zobacz w galerii, jak zrobić karmelizowane orzechy.
Przepis na orzechy w słonym karmelu
czas przygotowania: ok. 15 minut
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- ok. 200 g orzechów np. włoskich, laskowych, pekanów, nerkowców,
- 200 g cukru,
- 60 g wody,
- 30 g masła,
- pół łyżeczki soli np. morskiej.
Mrożony deser do zrobienia w 5 minut! Smakuje przepysznie. Zobacz przepis i wideo
Deser a'la monte to pyszny, nie za ciężki i niemal błyskawiczny do przygotowania przysmak na lato. Dobrze schłodzony smakuje niczym lody. Z pewnością zaskoczysz nim swoich gości. Delikatny krem z…
Katarzyna Puczyńska
Jak zrobić karmelizowane orzechy?
- Na dużą patelnię wsyp cukier i wlej wodę.
- Ustaw patelnię na średni gaz i podgrzewaj, aż całość nabierze karmelowego koloru. Staraj się nie mieszać masy, jedynie ruszać patelnią.
- Dodaj masło, orzechy i sól.
- Podgrzewaj jeszcze chwilę, aż całość zrobi się nieco gęstsza i będzie pięknie pachnieć karmelem i orzechami.
- Przełóż orzechy z karmelem na papier do pieczenia i wystudź.
- Zimne orzechy w karmelu połam na mniejsze kawałki. Gotowe, smacznego!
+16
Zobacz galerię
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni: