Domowe przetwory na zimę pozwalają zachować smak owoców i warzyw na dłużej. o ile jednak nie masz z tym jeszcze dużego doświadczenia z ich przygotowywaniem, nie powinna zdziwić cię sytuacja, iż podczas pasteryzacji słoiki się nie zamknęły.
To irytujące, jednak jest domowy sposób, aby zapobiec takim wypadkom. Wypróbuj babciny trik na uratowanie niezassanych weków, a na pewno nie pożałujesz.
Może cię zainteresować: To najgorszy sposób na przechowywanie pomidorów. Spleśnieją w mgnieniu oka
Podczas przygotowywania przetworów słoiki się nie zassały? To może być przez te błędy
Czasami zdarza się, iż podczas wekowania słoików niektóre pokrywki nie chcą się zassać. Najczęściej jest to wina nieodpowiedniej temperatury pasteryzacji, słabego dokręcenia wieczka czy brudnych krawędzi słoika. Niewykluczone także, iż w naczyniu jest zbyt wiele przetworów.
Metodą babci uratujesz niezassane wieczka. To banalnie proste
Moja babcia zawsze stosowała konkretną metodę pasteryzacji i dzięki temu nigdy nie miała problemu z niezassanymi wieczkami. Przed zakręceniem ciepłego jeszcze słoika zawsze upewniała się, czy aby na pewno wierzch naczyń nie jest zabrudzony.
Pozostawiała jeden centymetr wolnej przestrzeni między zakrętką a zawartością, podważała pokrywkę dzięki śrubokręta, a gdy pojawił się charakterystyczny syk, przykładała wieczko, wciskała środek i szybkim ruchem zakręcała słoik.
Czytaj również: Moja znajoma wkłada gąbkę do zamrażarki. Gdy poznasz powód, zrobisz to samo
Przed wekowaniem wyparz słoiki w ten sposób, a przetwory zawsze wyjdą idealnie
Dokładne wyparzanie słoików to absolutna podstawa, jeżeli chcesz, by twoje przetwory się udały. Wykorzystywanie do tego celu garnka jest stare jak świat i bardzo skuteczne, ale mozolne i wymaga zużycia dużej ilości wody.
Zamiast tego lepiej spróbuj więc wypatrzyć słoiki w piekarniku. Rozgrzej urządzenie do 120 stopni, umyte szkło połóż na ruszcie do góry dnem, a pokrywki na blaszce (na najniższym poziomie).
Po 20 minutach wyjmij słoiki z piekarnika i porozstawiaj je na czystym ręczniczku. Poczekaj, aż przeschną, zanim zaczniesz wkładać do środka warzywa lub owoce. Dzięki temu przygotowywanie przetworów na pewno będzie udane.
Zobacz też:
Te owoce wspomagają odchudzanie. Jedź kilka dziennie, a zrzucisz oponkę bez wysiłku
Gdzie wyrzucasz przeterminowane kosmetyki? Odpowiedź wcale nie jest oczywista
Moja znajoma wkłada gąbkę do zamrażarki. Gdy poznasz powód, zrobisz to samo