Słoiki na przetwory to nie wszystko! Sprawdź, co jeszcze jest potrzebne do zapraw!

tygodnikprzeglad.pl 1 rok temu

Czy wiesz, iż pierwsze przetwory możesz przygotować już w czerwcu? To właśnie wtedy w słoiki warto zamknąć smaki wiosny: truskawki, poziomki, rabarbar czy szparagi. Co będzie Ci potrzebne, aby sprawnie przyrządzić zaprawy? Podstawę stanowią oczywiście słoje i słoiki na przetwory o różnej pojemności. Poza nimi warto jednak przygotować sobie także kilka innych akcesoriów!

Garnki i inne naczynia do przyrządzania przetworów

Co jest niezbędne, aby przygotować przetwory? jeżeli zamierzasz przyrządzać je zwłaszcza w tradycyjnej wersji, konieczne okażą się garnki i patelnie! To właśnie w nich przyrządzisz smakołyki z warzyw i owoców: dżemy, konfitury, przeciery, soki, a choćby sosy czy gotowe dania (np. leczo).

Do przygotowania konfitur i dżemów doskonale nadają się głębokie patelnie. Zmieścisz w nich sporą porcję owoców oraz cukru, a dzięki temu od razu przygotujesz więcej pyszności! Później pozostanie Ci tylko przełożyć gotowe przetwory do słoików. W tym przypadku lepiej sprawdzą się takie o mniejszych rozmiarach – nie będziesz miał problemu z dłuższym przechowywaniem napoczętego dżemu lub konfitury.

Garnki będą Ci z kolei potrzebne, jeżeli na zimę przyrządzasz np. warzywne sosy, przecier pomidorowy albo ketchup z cukinii. Zanim gotowe produkty przełożysz do przelanych wrzątkiem szklanych słoików, trzeba poświęcić nieco czasu w ich ugotowanie! W tym celu bardzo dobrze sprawdzają się garnki emaliowane lub metalowe o większych pojemnościach.

Małe AGD, które może Ci się przydać

Jak ułatwić sobie przygotowywanie przetworów – zwłaszcza jeżeli zamierzasz zrobić ich naprawdę spore ilości? W tym celu pomocne okażą się kuchenne gadżety:

  • Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w drylownicę! To niewielkie urządzenie jest niezastąpione, gdy zabierasz się za owoce takie jak czereśnie lub wiśnie. Drylownice są zwykle dostępne w dwóch wersjach. Mniejsze urządzenie wyglądem przypomina nieco dziadka do orzechów. Większe zaopatrzone jest w pojemnik na pestki, który ułatwia zachowanie porządku w trakcie pracy.
  • Jeśli zamierzasz przygotować soki, na które w kuchennej szafce czekają już wysokie słoiki oraz butelki, pomocne okażą się sokowirówki albo sokowniki. Tylko od Ciebie zależy, na którego typu urządzenie z tej kategorii postawisz!
  • Jak gwałtownie przygotować dżem albo konfitury? W tym celu warto wykorzystać blender albo robota kuchennego! Urządzenie gwałtownie zmiksuje owoce, co zdecydowanie ułatwi (i przyspieszy) pracę. Potem wystarczy gotowe produkty włożyć w przygotowane wcześniej większe i mniejsze słoiki.

Jak wybrać odpowiednie słoiki szklane?

Kiedy już Twoje przetwory będą gotowe, pora na przygotowanie słoików. W sklepach znajdziesz je w różnych kształtach i rozmiarach. Dostępne są sporych rozmiarów słoje z grubego szkła oraz smukłe słoiczki o cienkich ściankach. Na które się zdecydować? Najważniejsza jest jakość wykonania! Zwróć uwagę, czy wybrane przez Ciebie słoiki na przetwory są solidne. Czy ich ścianki są równe, a góra się nie wyszczerbia? Jak słoik znosi wysokie temperatury? Zanim nałożysz do niego przygotowaną żywność, przeprowadź prosty test: do słoika wlej wrzątek.

W ten sposób po pierwsze, przekonasz się, co do jego jakości. jeżeli słoik pęknie, nie warto zawracać sobie nim głowy – bezpieczne przechowywanie przetworów nie będzie w nim możliwe. Po drugie, przelanie słoika wrzątkiem to dobra metoda na adekwatne przygotowanie go (zachowanie czystości) przed włożeniem do środka żywności. Inne metody przygotowywania słoików, czyli ich pasteryzacji, to wygotowanie albo wstawienie na kilka minut do rozgrzanego piekarnika.

Niskie czy wysokie – jakie słoiki na przetwory wybierać?

Poza jakością słoika, dla wielu osób znaczenie ma też jego kształt. Równo ułożone słoiki, wszystkie tych samych kształtów i rozmiarów, o wiele lepiej prezentują się na półce w spiżarni niż zbiór pozostałości po zeszłorocznych przetworach! Jak je dobierać? Najlepiej wedle własnego uznania! Ogólne zasady mówią jednak o tym, że:

  • Duże słoje sprawdzają się świetnie do przechowywania kiszonek;
  • Średniej wielkości słoiki (0,5-1 l) są zwykle wykorzystywane do wekowania kompotów, dań warzywnych oraz produktów marynowanych;
  • Małe słoiczki, zwłaszcza o ozdobnych ściankach lub wieczku, świetnie sprawdzą się do przechowywania niektórych soków (np. z jagód). Napełnione miodem, dżemem albo syropem idealnie posłużą jako własnoręcznie przygotowany prezent dla bliskiej osoby.

Miejsce do przechowywania przetworów

Przygotowane już przetwory trzeba następnie dobrze przechować. Wbrew pozorom, miejsce nie jest bez znaczenia! jeżeli będzie zbyt ciepło albo jasno, przyrządzone przez Ciebie soki, syropy czy kompoty szybciej zaczną się psuć. Idealne miejsce do przechowywania słoików jest więc suche, chłodne, ciemne oraz dobrze wentylowane.

Jeśli mieszkasz w bloku, wskazane warunki najlepiej spełni prawdopodobnie Twoja piwnica. W ostateczności będzie musiała wystarczyć kuchenna szafka – wybierz jednak taką położoną jak najdalej od piekarnika lub grzejników!

Mieszkańcy jednorodzinnych domków mają zwykle więcej możliwości. Słoiki z przetworami w tym przypadku umieszczane są albo w piwnicy, albo w znajdującej się tuż przy kuchni spiżarni. Obydwie opcje sprawdzają się równie dobrze – wybierz więc tę, która jest dla Ciebie wygodniejsza!

Jak długo słoiki z przetworami mogą być przechowywane? Uznaje się, iż wszelkie kiszonki, soki czy kompoty powinny zostać spożyte w ciągu roku od przygotowania. Jednak bardzo wiele osób odchodzi od tej zasady. Zdarza się, iż w spiżarniach lub piwnicach znajdywane są przetwory kilku-, a choćby kilkunastoletnie. Część z nich wciąż nadaje się do spożycia!

Na koniec ważna kwestia dotycząca przechowywania już napoczętych przetworów. Te zawsze umieszczaj w lodówce i postaraj się zużyć w ciągu kilku kolejnych dni.

Zimą nie ma nic lepszego niż smak własnoręcznie przygotowanych przetworów! Zamknięte w słoikach smaki wiosny, lata i jesieni umilają długie, szare wieczory. Ty też chcesz się nimi cieszyć? W takim razie w tym roku przygotuj słoiki i inne niezbędne akcesoria kuchenne. Potem wybierz się po warzywa oraz owoce i działaj! Kiedy zrobi się chłodno na pewno, nie pożałujesz spędzonego w kuchni czasu!

Fot. dianaduda

Idź do oryginalnego materiału